κοροναϊός, κορονοϊός, υγεία, πανδημία
Σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό – Ξέρουμε ότι θα συμβεί, δεν ξέρουμε πότε» – Τι είπε ο Μαγιορκίνης

Η Νόσος Χ έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό ανησυχία καθώς λέγεται ότι θα είναι 70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό. Η Νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2018 με στόχο να υπάρξει μία προετοιμασία για την απειλή πανδημίας.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί» είπε στην ΕΡΤ οκαθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις με μήνυμα ότι «την τελευταία στιγμή δεν προλαβαίνουμε» και ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός πριν ξεσπάσει η επόμενη πανδημία.

«Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί»

Όπως είπε ο καθηγητής ο χρόνος που μπορεί να συμβεί η Νόσος Χ μπορεί να είναι τα αμέσως επόμενα δευτερόλεετα ή μετά από πολλά χρόνια, καθώς δεν είναι εύκολο να έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία.

«Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθηση ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό» είπε.

«Η Covid 19 ήταν από τις ελαφρές εκδόσεις παθογόνων – Έχουμε περάσει πολύ χειρότερα»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι σην Ελλάδα μετράμε θανάτους με και όχι από Covid, αλλά πρόσθεσε ότι οι 200 νεκροί σε ένα μήνα είναι «μεγάλο νούμερο το οποίο δείχνει ότι ο ιός έχει σημαντική διασπορά. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 500 άτομα με και όχι εξαιτίας της Covid στα νοσοκομεία και υπάρχουν 50 διασωληνωμένοι . Ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, θα είναι συνέχεια ανάμεσά μας και θα δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία είναι ναι μεν διαχειρίσιμη αλλά όχι αμελητέα», είπε.

Ο ιός αφορά σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη κυρίως τους ευάλωτους, σε ηλικία άνω των 65 και ανθρώπους οι οποίοι υποβάλλονται σε βαριές θεραπείες. Αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν και επαναληπτικούς εμβολιασμούς και σίγουρα θα πρέπει με την εμφάνιση συμπτωμάτων να κάνουνε τεστ και να αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία γιατί υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή. «Έχουμε καταφέρει με την επιστήμη να επιμηκύνουμε τη ζωή και οι πιο ευάλωτοι σε τέτοιες ιώσεις θα πρέπει να προσέχουν και να τους προσέχουμε» κατέληξε.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΚΡΗ
Υπουργείο Παιδείας: Τροποποιείται η σειρά επιλογής στελεχών - Νέες Προκηρύξεις
Υπουργείο Παιδείας: Ανατροπή με νέα σειρά επιλογής στελεχών εκπαίδευσης και συγκρότηση του Συμβουλίου Επιλογής
Υπουργείο Παιδείας: Τροποποιείται η σειρά επιλογής στελεχών - Νέες Προκηρύξεις
2Η ΜΑΡΤΙΟΥ
Σχολεία - Εκπαιδευτικοί: Εκπαιδευτικό υλικό για τη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821
Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση σχολικών γιορτών της 25ης Μάρτη, για την καλύτερη οργάνωση της διδασκαλίας που αφορά τα...
Σχολεία - Εκπαιδευτικοί: Εκπαιδευτικό υλικό για τη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821