Νερό βρύσης: Τι μπορεί να προκαλέσει σε δέρμα και μαλλιά;
Unsplash
Εσείς το γνωρίζατε ότι το νερό της βρύσης έχει επιπτώσεις για τα μαλλιά και το δέρμα σας;

Πολύ συχνά, όταν ταξιδεύετε θα έχετε παρατηρήσει διαφορές στα μαλλιά και το σώμα μας. Βέβαια, κάτι τέτοιο οφείλεται φυσικά σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως το άγχος.

Εκτός από το άγχος, ο κύριος λόγος για τον οποίο όταν αλλάζετε πόλεις βλέπετε τα μαλλιά σας να αλλάζουν και να βρίσκονται στην καλύτερη ή στη χειρότερη εκδοχή τους, είναι λόγω της σκληρότητας του νερού. Το πλύσιμο με νερό της βρύσης είναι κακό για το δέρμα και τα μαλλιά, σύμφωνα με τις περισσότερες Γαλλίδες, οι οποίες στο TikTok συνηθίζουν να κάνουν τον πρωινό καθαρισμό μόνο με σπρέι Evian. Σύμφωνα με τη Vogue, εκτός από περιβαλλοντικά και οικονομικά μη βιώσιμη, αυτή η συνήθεια φαίνεται σαν μια από τις συνηθισμένες των social media, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να έχει επιστημονική βάση.

Ταξιδεύοντας πολύ, ειδικά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι εύκολο να παρατηρήσετε πώς τα μαλλιά και το δέρμα μπορεί να επηρεαστούν από την αλλαγή και μετά από ένα ντους φαίνονται πιο στεγνά, χωρίς όγκο και συχνά ερεθισμένα σε σύγκριση με το πλύσιμο με νερό της βρύσης στο σπίτι. Πίσω από αυτό δεν υπάρχει ενσυναίσθηση ή συνήθεια, αλλά μια αντίδραση μαλλιών και δέρματος στην αλλαγή της σκληρότητας του νερού από πόλη σε πόλη. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό της βρύσης περιέχει ουσίες όπως χλώριο, φθόριο, βαρέα μέταλλα και μέταλλα σε διαφορετικές συγκεντρώσεις που ποικίλλουν από πόλη σε πόλη και αν είναι σε υψηλά ποσοστά μπορούν να στεγνώσουν, να ερεθίσουν και ενδεχομένως να βλάψουν το δέρμα και τα μαλλιά.

Οι βλαβερές συνέπειες του πολύ σκληρού νερού μπορούν να φανούν στο δέρμα και τα μαλλιά, λόγω των συσσωρεύσεων και των υπολειμμάτων που απελευθερώνουν τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτό, όπως οξειδωτικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο και σίδηρος, αφαιρώντας τα φυσικά έλαια, ενώ προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό, όπως αποδεικνύεται από κλινικές μελέτες του δερματολόγου Howard Mailbach.

Το σκληρό νερό μπορεί να είναι προβληματικό με διάφορους τρόπους σε όλους τους τύπους δέρματος, επειδή αφήνει πίσω του διαλυμένα μέταλλα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Για όσους υποφέρουν από ξηρότητα, το σκληρό νερό μπορεί να βλάψει όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και τον επιδερμικό φραγμό, αλλά η κύρια αντίδραση στο δέρμα είναι η αυξημένη ξηρότητα όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σκληρού νερού, ακόμη και σε συνδυασμό με πιο ξηρό κλίμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, το δέρμα τείνει να ευαισθητοποιεί και να ξηραίνει το σμήγμα, επιδεινώνοντας καταστάσεις χρόνιας ξηρότητας όπως έκζεμα, δερματίτιδα, ψωρίαση αλλά και ακμή. Η σκληρότητα του νερού, και συγκεκριμένα των επιφανειοδραστικών που περιέχει, μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με το απορρυπαντικό ή το σαπούνι, δημιουργώντας ένα στρώμα που θέτει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος και παρεμβαίνει στην παραγωγή σμήγματος.

Πότε το νερό της βρύσης είναι κακό για τα μαλλιά;

Τα μέταλλα στο σκληρό νερό μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών σας. Τα φυσικά έλαια των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής μπορούν να στεγνώσουν και να εξασθενήσουν από τη σκληρότητα του νερού, προκαλώντας αυξημένη τάση για σπάσιμο, εμφάνιση ηλεκτρισμού και απώλεια όγκου. Εάν έχετε βαμμένα μαλλιά, τα υπολείμματα των υδραυλικών από χαλκό μπορεί επίσης να αφήσουν ίχνη μετάλλου στα μήκη που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών με την πάροδο του χρόνου, λέει ο χημικός Trefor Evans, διευθυντής έρευνας στην TRI Princeton, μια εταιρεία συμβούλων και αναλύσεων. των μαλλιών.

Αν σκεφτείτε ότι ορισμένα δημόσια συστήματα ύδρευσης χρησιμοποιούν αυτές τις χημικές ουσίες για να απολυμάνουν το νερό ακόμη και σε υψηλά επίπεδα που μπορεί να θαμπώσουν ή να αφαιρέσουν το χρώμα των μαλλιών ή ακόμα και να το αλλάξουν εντελώς. Το νερό της βρύσης μπορεί επίσης να περιέχει χλωραμίνες ή χλώριο, επομένως, εάν έχετε ξηρό τριχωτό της κεφαλής, ξηρά ή βαμμένα μαλλιά, η λύση είναι να ελέγξετε τη σκληρότητα του νερού και την παρουσία χλωρίου και μετάλλων στην περιοχή που επιλέγετε να ζήσετε.

Πώς να καταλάβετε αν το νερό με το οποίο πλένεστε είναι πολύ σκληρό και πώς να λύσετε το πρόβλημα

Για να καταλάβετε αν το νερό στο μπάνιο σας είναι πολύ σκληρό, απλά ρίξτε μια ματιά στη βάση του ντους σας τόσο όταν είναι στεγνό όσο και μετά το πλύσιμο. Η δερματολόγος Sam Ellis ισχυρίζεται ότι μια λεπτομερής ανάλυση του μπάνιου μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη: εάν τα υπολείμματα σαπουνιού και τα άλατα ασβεστίου είναι ορατά με γυμνό μάτι, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το νερό είναι πολύ σκληρό. Μια μεγαλύτερη ένδειξη θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη δοκιμαστικών ταινιών που, σε επαφή με το νερό από το ντους ή τη βρύση, ανιχνεύουν το ph, το χλώριο και τη σκληρότητα που περιέχονται σε αυτόν τον πίδακα, για να αποτρέψουν τυχόν αντιδράσεις.

Η παράμετρος που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστά τιμές σκληρότητας μεταξύ 15 και 50 βαθμών, επομένως, συμβουλευόμενοι τον χώρο του υδραγωγείου της πόλης αναφοράς, είναι δυνατός ο εντοπισμός του βαθμού σκληρότητας του νερού. Εάν το αποτέλεσμα της δοκιμής εξακολουθεί να υπερβαίνει τους 35 γαλλικούς βαθμούς, είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με το μέσο όρο.Η σκέψη για την εγκατάσταση ενός συστήματος φιλτραρίσματος βρύσης και ντους μπορεί να λύσει το πρόβλημα μια για πάντα, φροντίζοντας να πραγματοποιήσετε τη συντήρηση των φίλτρων όπως υποδεικνύεται στην αγορά τους. Συχνά, το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστόλιθου που αισθανόμαστε πάνω μας δεν οφείλεται στη σκληρότητα του νερού αλλά στην έλλειψη καθαρισμού αυτών των θεμελιωδών τμημάτων, όπως η κεφαλή του ντους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη