Thumbnail
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία

Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να ρίχνουμε λίγο λουκάνικο, πεπερόνι, προσούτο ή άλλο επεξεργασμένο κρέας μέσα στα πιάτα που μαγειρεύουμε. Η νοστιμιά είναι το κάτι άλλο παρόλο που γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι θρεπτικές τους αξίες είναι υποδεέστερες από τις τοξίνες που μάς προσφέρουν. Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα επεξεργασμένα κρεατικά μπορεί να έχουν νόστιμη γεύση, οι γιατροί φωνάζουν πως ήρθε η στιγμή να μειώσουμε την πρόσληψή τους καθώς κάνουν πολύ κακό στην καρδιά μας.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση έστω και λίγου επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Η μελέτη που παρουσιάζεται από το The Issue, διεξήχθη σε διάστημα 10 ετών και ανέλυσε τη διατροφή περισσότερων από 134.000 συμμετεχόντων από 21 χώρες. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την καρδιαγγειακή υγεία αυτών των ατόμων και την πρόσληψη κρέατος. Ενσωματώνοντας όλα τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μόλις 150 γρ. επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα – που ισοδυναμεί με δύο λουκάνικα – αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 46%. Επιπλέον, η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, που περιελάμβανε οτιδήποτε αλατισμένο ή παστό, συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου γενικά κατά 51%.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι μη επεξεργασμένες μορφές κρέατος, όπως τα πουλερικά, το βοδινό και το χοιρινό, είχαν ουδέτερο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα φας σε υπερβολική ποσότητα, ωστόσο μάλλον, σημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκαν οι ίδιες δραστικές επιπτώσεις στην υγεία με το επεξεργασμένο κρέας.

Σύμφωνα με το Womansworld, oι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι το στέλεχος των επεξεργασμένων κρεάτων που τοποθετούνται στην καρδιά οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες αλατιού και συντηρητικών (τα οποία προστίθενται για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους). Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια περίσσεια νατρίου έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους και άλλες επιπλοκές στην υγεία με την πάροδο του χρόνου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΔΩΡΕΑΝ ενοικια για 3 χρόνια: Πρόγραμμα σε 46 δήμους (αιτήσεις)

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

panelladikes panellinies
Πανελλήνιες 2023 - ΕΠΑΛ: Δείτε εδώ τα σημερινά θέματα και τις απαντήσεις τους
Πανελλήνιες 2023: Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις και τις εκτιμήσεις των θεμάτων από τον Όμιλο Φροντιστηρίων ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ, στα θέματα που εξετάστηκαν οι...
Πανελλήνιες 2023 - ΕΠΑΛ: Δείτε εδώ τα σημερινά θέματα και τις απαντήσεις τους
panellinies
Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα που έπεσαν σήμερα, Σάββατο, στα ΕΠΑΛ
Δείτε τα θέματα που έπεσαν σήμερα στις πανελλαδικές εξετάσεις σα μαθήματα Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ),...
Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα που έπεσαν σήμερα, Σάββατο, στα ΕΠΑΛ