ηλιακός θερμοσίφωνας
«Ανακυκλώνω–Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 970 ευρώ- Βήμα βήμα η διαδικασία

Σήμερα, Τρίτη 9 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.allazothermosifona.gov.gr του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» για τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση. Μέσω του προγράμματος οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς με επιδότηση που φτάνει σε ποσοστό το 60%.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες, με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων  που αντικαθίστανται και θα λειτουργήσει στο πνεύμα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια ένταξης. Στον σχεδιασμό του προγράμματος τα 30 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους πολίτες.

 Οι ωφελούμενοι θα χωρίζονται σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες:

  • Για ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ η επιδότηση είναι 60%
  • Για ετήσιο εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ η επιδότηση μειώνεται σε 55%
  • Για ετήσιο εισόδημα από 10.000 και πάνω η επιδότηση μειώνεται στο 50%.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων, μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι το ανώτατο ποσό (δημόσια δαπάνη) των 759 ευρώ το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 612,10 €
  • ΦΠΑ: 146,90 € (24% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 759,00 € (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Ένας ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας που προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων, μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των 970,91 ευρώ το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 829,84 €
  •  ΦΠΑ: 141,07 € (17% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ) Σύνολο: 970,91 € (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Πώς θα κάνετε αίτηση

Κάθε φυσικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης, ενοικιαστής ή ένοικος σε παραχωρημένη κατοικία μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία που διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μία οικογένεια έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία, εφόσον οι αιτήσεις υποβληθούν από διαφορετικά πρόσωπα.

Για να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση του παλαιού θερμοσίφωνα που αντικαθίσταται. Για να κάνετε την αίτησή σας στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr, εισέρχεστε με κωδικούς Taxisnet, ενώ χρειάζεται να έχετε ΑΦΜ και δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2021.

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο.

Αφού εγκριθεί η ένταξη στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι θα λάβουν μέσω SMS δύο vouchers, ένα για την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα και ένα δεύτερο για την επιδότηση των εργασιών που αφορούν στην αντικατάσταση του παλιού (όπως για παράδειγμα το κόστος εγκατάστασης του νέου και απεγκατάστασης του παλιού θερμοσίφωνα).

Προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

  • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
  • Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα