iliakos-thermosifonas
Πώς θα βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα με μόλις 250 έως 400 ευρώ - Οι επιδοτήσεις και οι προϋποθέσεις

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων επιδότησης προκειμένου να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με έναν ηλιακό. Τα υψηλά ποσοστά επιδότησης -από 50-60%- σε συνδυασμό με την υψηλή (παρά τις κρατικές ενισχύσεις) τιμή της κιλοβατώρας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για γρήγορη απόσβεση της επένδυσης ακόμη και αν συνυπολογιστεί το αυξημένο κόστος τοποθέτησης που προκάλεσε η πληθωριστική έκρηξη.

Το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό. Αν ένας ηλιακός θερμοσίφωνας (υψηλής ποιότητας) των 160 λίτρων ο οποίος καλύπτει μια τετραμελή οικογένεια, κοστίζει 1200 ευρώ, η επιδότηση θα φτάσει στα 800-957 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες, καθώς το εισοδηματικό κριτήριο κόβει μόνο όσους έχουν ατομικό εισόδημα ανά μέλος άνω των 30.000 ευρώ (σ.σ. δηλαδή στο ζευγάρι είναι 60.000 ευρώ και στην τριμελή οικογένεια 90.000 ευρώ). Άρα, από την τσέπη του, το νοικοκυριό θα χρειαστεί να βάλει από 250 έως 400 ευρώ.

Και τι θα κερδίσει; Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, έχει ισχύ 4 κιλοβάτ. Άρα, αν δουλεύει μία ώρα την ημέρα για να ζεστάνει το νερό, θα καταναλώσει 4 κιλοβατώρες. Κάθε κιλοβατώρα κοστίζει σήμερα περίπου 23-24 λεπτά αν συνυπολογιστούν και οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. Ως εκ τούτου, μια ώρα λειτουργίας του θερμοσίφωνα στοιχίζει 1 ευρώ περίπου. Επομένως, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει ύστερα από 250- έως 400 ώρες λειτουργίας περίπου.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στο πρόγραμμα "αλλάζω συσκευή". Δηλαδή, με βάση το εισόδημά τους αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (αν υπάρχει άτομο με αναπηρία στο νοικοκυριό κλπ) ο καθένας θα συγκεντρώσει μια βαθμολογία η οποία θα του δώσει μια θέση κατάταξης στον σχετικό πίνακα. Με τα διαθέσιμα κονδύλια του πρώτου γύρου, εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν πάνω από 100.000 ηλιακοί. Η ταχύτητα με την οποία θα υποβάλλετε την αίτηση, έχει νόημα μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δηλαδή, σε δύο νοικοκυριά που έχουν ακριβώς τους ίδιους βαθμούς, θα λάβει το voucher αυτός που θα έχει υποβάλλει πιο γρήγορα την αίτηση.

Ακόμη και αν θεωρείτε ότι λόγω χαρακτηριστικών (π.χ. υψηλό εισόδημα) δεν θα μπείτε στον πρώτο γύρο, καλό είναι η αίτησή σας να υπάρχει καθώς, όπως έγινε και με το πρόγραμμα αλλάζω συσκευή, κάθε φορά που βρίσκονται πόροι, εξυπηρετείται και μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων.

Για την επιλογή του θερμοσίφωνα καλό θα είναι να ξέρετε τα εξής:

1. Μεγάλη σημασία παίζει η διάσταση. Συνήθως υπολογίζουμε 40 λίτρα ανά μέλος της οικογένειας. Αν πάρετε μικρότερο, θα αναγκαστείτε να χρησιμοποιείτε πιο συχνά το ρεύμα οπότε θα αυξηθεί η περίοδος της απόσβεσης. Αν πάρετε μεγαλύτερο, θα χρειαστεί να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα.

2. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από την ταράτσα μέχρι το διαμέρισμα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος τοποθέτησης ενώ έχετε απώλειες σε ζεστό νερό.

3. Εκτός από το μέγεθος του boiler με το νερό, κομβικό ρόλο παίζει και το μέγεθος του πανελ. Συνήθως, ένα πάνελ του ενός τετραγωνικού, παράγει 2 KW άρα θα χρειαστείτε περίπου δύο τετραγωνικά για να έχετε γρήγορη απόδοση ακόμη και σε μέρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια.

4. Τεράστια σημασία παίζει η σωστή τοποθέτηση αλλά και επιλογή καλών υλικών, καθώς ο ηλιακός είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxolikageumataeksww.jpg
Λαμία: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία
Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων
Λαμία: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία