Κούγιας: Απόπειρα φίμωσης του Τύπου - Σήμερα η εκδίκαση αγωγής σε βάρος της «ΕΦΣΥΝ»
Κύμα στήριξης στην «Εφημερίδα των Συντακτων» και τον Δ. Αγγελίδη για την αγωγή SLAPP από Κούγια

Απόπειρα φίμωσης του Τύπου επιχειρεί ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας με αγωγή SLAPP που κατέθεσε κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του Δημήτρη Αγγελίδη, ζητώντας 30.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο και άλλα τόσα από την εφημερίδα.

Η αγωγή εκδικάζεται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Δικαστήρια Ευελπίδων, ΠΡΟΚΑΤ αίθουσα 3)

Ο Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι είναι υβριστικό, δυσφημιστικό και συκοφαντικό το δημοσίευμα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης Λιγνάδη. Το εν λόγω δημοσίευμα («Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη», 12/4/2022) καταγράφει τον λόγο και την παρουσία του συνηγόρου υπεράσπισης στο ακροατήριο, αποκαλύπτοντας και σχολιάζοντας την οξύτητα των δημόσιων παρεμβάσεών του εναντίον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που προστατεύονται από τον νόμο.

Πολιτικά κόμματα, δημοσιογραφικές ενώσεις, νομικοί, πανεπιστημιακοί κ.α. εκφράζουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Κόμματα: Περιμένουμε την απόρριψη της αγωγής του Αλέξη Κούγια

Μεταξύ αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που με ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «περιμένουμε την απόρριψη της αγωγής του Αλέξη Κούγια κατά της ΕΦΣΥΝ και του Δημήτρη Αγγελίδη, την απόρριψη του ρατσιστικού, ομοφοβικού, σεξιστικού λόγου απέναντι στην υπεράσπιση κοινωνικά ευάλωτων πολιτών και ομάδων πληθυσμού, απέναντι στην ακριβή περιγραφή γεγονότων, απέναντι στην αποκάλυψη της αλήθειας από έντιμους δημοσιογράφους».

Την απόρριψη της αγωγής Κούγια κατά της εφημερίδας και του δημοσιογράφου της έχει ζητήσει και το ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντας «την απόπειρα φίμωσης του Τύπου» και σημειώνοντας ότι στην Ε.Ε. «δρομολογούνται οδηγίες για αντι-SLAPP νομοθεσία».

Δημοσιογραφικές ενώσεις: Απόπειρα φίμωσης του Τύπου

Η ΠΟΕΣΥ εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη της και δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός σε όλους τους συναδέλφους, απέναντι σε όποιον επιχειρεί με οιονδήποτε τρόπο να φαλκιδεύσει την αλήθεια, την ελεύθερη κρίση και την ελευθεροτυπία.

Τη στήριξή της προς την «Εφ.Συν.» και τον δημοσιογράφο της έχει εκφράσει και η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει: «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει επανειλημμένα επισημάνει και καταδικάσει τις απόπειρες του δικηγόρου Αλέξη Κούγια να στοχοποιήσει δημοσιογράφους που ερευνούν ή καλύπτουν δικαστικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή βιομηχανία προσωπικών χαρακτηρισμών, απειλών, μηνύσεων και αγωγών. […] Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόπειρα φίμωσης του Τύπου μέσω εξοντωτικών αγωγών και υπενθυμίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της ελευθεροτυπίας και το καθήκον των δημοσιογράφων να ενημερώνουν για τα πραγματικά γεγονότα με προσήλωση στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος [...]».

Εξάλλου, με αφορμή την αγωγή του Αλ. Κούγια, τοποθετήθηκαν με παρεμβάσεις τους στην «Εφ.Συν.», ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και δικηγόρος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, και ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.

Επίσης ο Στρατής Μπουρνάζος τόνισε ότι η αγωγή Κούγια «αποτελεί εύσημο» για την «Εφ.Συν.» και τον Αγγελίδη: «Έκαναν σωστά τη δουλειά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η Ελευθερία του Τύπου κατρακυλά στη χώρα μας, καθώς στη νέα ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα καταγράφει χειρότερη βαθμολογία από πέρυσι και βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα