Oι ενδιαφέρουσες διαφορές της χερσαίας και της θαλάσσιας χελώνας
Ποιες είναι οι διαφορές της χερσαίας και της θαλάσσιας χελώνας

Οι διαφορές ανάμεσα στις χερσαίες και τις θαλάσσιες χελώνες είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες. 

Τα είδη τους είναι πολλά και στις δύο κατηγορίες, όμως ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους;

  • Οι χερσαίες χελώνες έχουν στρογγυλεμένα, θολωτά καβούκια, ενώ οι χελώνες της θάλασσας κάπως πιο πλακουτσωτά, για να μπορούνε να “γλιστράνε” πιο εύκολα μέσα στο νερό.
  • Οι χερσαίες χελώνες έχουν πιο χοντρά και στιβαρά πόδια, τα πίσω μάλιστα μοιάζουν κάπως με αυτά του ελέφαντα, για να μπορούν να σηκώνουν το βάρος τους στο περπάτημα. Από την άλλη, τα πόδια των θαλάσσιων χελωνών είναι περισσότερο σαν πτερύγια, για να κάνουν απλωτές και μακροβούτια μέσα στη θάλασσα. 
  • Οι χερσαίες χελώνες περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους στην ξηρά. Αναζητούν νεράκι μόνο όταν θέλουν να πιουν ή να κάνουν μια στο τόσο ένα μπάνιο. Αντίθετα, οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν στην ακτή μόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους και μετά επιστρέφουν και πάλι στη θάλασσα.
  • Οι χελώνες της ξηράς είναι κατά βάση βετζετέριαν, αφού τρέφονται κυρίως με φυτά. Οι θαλάσσιες χελώνες όμως δεν λένε όχι στο κρέας. Συχνά, πέρα από φύκια, προτιμάνε να τρώνε μέδουσες και ψαράκια, είναι δηλαδή παμφάγα ζώα.
  • Μόνο οι χελώνες της ξηράς μπορούν να κρυφτούν μέσα στο καβούκι τους. Ίσως έχετε δει κάποια χερσαία χελώνα να χώνει κεφάλι και ποδαράκια μέσα στο κέλυφός της όταν νιώθει ότι κινδυνεύει. Οι θαλάσσιες ξαδέρφες της όμως δεν έχουν την ίδια ικανότητα.  Όταν υπάρχει κάποια απειλή το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κολυμπήσουν γρήγορα για να απομακρυνθούν. Βέβαια το καβούκι τους δίνει όσο να ‘ναι μια έξτρα προστασία. 
  • Οι χερσαίες χελώνες μπορούν να ζήσουν πραγματικά πολύ. Ενώ οι θαλάσσιες χελώνες φτάνουν συνήθως τα 20-40 χρόνια, κάποια είδη της ξηράς ζουν μέχρι τα 80-150. Οπότε, αν συναντήσετε μια χελωνίτσα σε κάνα χωράφι, να ξέρετε ότι ίσως έχει περάσει πολλά: πολέμους, πείνα, κατοχή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα