giannis-mpexrakis
Φωτογραφία / Γιάννης Μπεχράκης
Περίπου 20.000 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από το 2014 στον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το φονικότερο από το 2017 για τους μετανάστες που επιχειρούν τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη, με 441 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι ο απολογισμός των 441 θανάτων κατά το διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο 2023 δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.

«Με 20.000 καταγεγραμμένους θανάτους στην διαδρομή αυτή από το 2014, φοβάμαι ότι ο ρυθμός των θανάτων αυτών έχει γίνει κανονικότητα», προειδοποιεί. «Οι καθυστερήσεις και τα κενά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξάγονται από τα κράτη κοστίζουν ανθρώπινες ζωές».

«Κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου του Πάσχα, 3.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των αφίξεων από την αρχή της χρονιάς στα 31.192 άτομα», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι καθυστερήσεις στην επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα σε τουλάχιστον έξι περιστατικά από την αρχή του έτους, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 127 ανθρώπων από τους 441 του απολογισμού.

«Η πλήρης απουσία ανταπόκρισης κατά την διάρκεια μίας έβδομης επιχείρησης διάσωσης κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον 73 μετανάστες», οι οποίοι περιλαμβάνονται στον συνολικό απολογισμό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΟΜ στην οποία επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν δραστικά μειωθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών.

«Η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην κεντρική Μεσόγειο είναι αφόρητη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο.

Το πρόγραμμα «Αγνοούμενοι Μετανάστες» του οργανισμού του ΟΗΕ ερευνά επίσης πολλές περιπτώσεις σκαφών που αγνοούνται ή στις οποίες δεν υπήρξε κανένα ίχνος επιζώντων και συντριμμιών και καμία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Περί τα 300 άτομα που επέβαιναν σε αυτά τα σκάφη εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

«Η διάσωση της ζωής στην θάλασσα αποτελεί νόμιμη υποχρέωση για τα κράτη», τόνισε ο Αντόνιο Βιτορίνο.

«Χρειαζόμαστε έναν προληπτικό συντονισμό των κρατών στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Υπό το πνεύμα του καταμερισμού ευθυνών και αλληλεγγύης, καλούμε τα κράτη να συνεργασθούν και να προσπαθήσουν να μειώσουν την απώλεια της ζωής κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών», είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παοκ
Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου Κλεομένη: «Μην αφήσετε τη σιωπή να σκεπάσει το έγκλημα»
Έκκληση για σεβασμό στη μνήμη του νεαρού που σκοτώθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης – Ζητά να σταματήσει η προβολή του βίντεο της επίθεσης
Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου Κλεομένη: «Μην αφήσετε τη σιωπή να σκεπάσει το έγκλημα»
ξυλο
Ένταση στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου πιάστηκε στα χέρια με οδηγό ΙΧ (Βίντεο)
Το επεισόδιο καταγράφηκε σε βίντεο και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΟΑΣΘ – Σε διαθεσιμότητα ο οδηγός και παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο
Ένταση στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός λεωφορείου πιάστηκε στα χέρια με οδηγό ΙΧ (Βίντεο)
Τέμπη
Τέμπη: Κακουργηματική έρευνα για τη διαχείριση των συντριμμιών – Στο επίκεντρο η σύμβαση μεταφοράς
Οι δικαστικές αρχές εξετάζουν την ανάθεση του έργου μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία – Στο «κάδρο» 17 πρόσωπα, μεταξύ τους και ο πρώην περιφερειάρχης...
Τέμπη: Κακουργηματική έρευνα για τη διαχείριση των συντριμμιών – Στο επίκεντρο η σύμβαση μεταφοράς