πρόβατα
Σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στην Κρήτη - Τι οδηγεί σε μαρασμό

Μαύρο φαίνεται το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Κρήτη, καθώς πολλά είναι τα προβλήματα που φαίνεται ότι πλήττουν τον κλάδο, με το βασικότερο να είναι ο πληθωρισμός μεταξύ άλλων.

Η μη επίλυση των προβλημάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε ερημοποίηση ή και εγκατάλειψη του επαγγέλματος, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Κοσμαδάκη στο neakriti.gr.

Προβλήματα στην κτηνοτροφία

Ο Νίκος Δασκαλάκης κατάγεται από το χωριό Μεγάλη Βρύση, ενώ επέλεξε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου από μικρή ηλικία. Ο ίδιος, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε πως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι εδώ και δύο χρόνια είναι οι αυξήσεις των τιμών σε ζωοτροφές και πετρέλαιο. Ο ίδιος χαρακτηριστικά επισήμανε: «Η ακρίβεια έχει χτυπήσει τους κτηνοτρόφους. Το βλέπουμε στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές και στο τριφύλλι. Πριν δύο χρόνια, το πετρέλαιο κόστιζε 1,20 ευρώ/λίτρο και τώρα έχει φτάσει στο 1,60-1,67 ευρώ το λίτρο. Οι ζωοτροφές έχουν ανέβει 7 ευρώ πάνω το τσουβάλι. Για παράδειγμα, πριν δύο χρόνια ένα τσουβάλι ζωοτροφής που εμπεριείχε καλαμπόκι, πίτουρα, σόγια κ.λπ. κόστιζε 15-17 ευρώ. Τώρα η τιμή του συγκεκριμένου τσουβαλιού έχει φτάσει στα 21-22 ευρώ. Αυξήσεις έχουμε και στο τριφύλλι, που πριν δύο χρόνια το κιλό κόστιζε 0,22-0,30 ευρώ και τώρα κοστίζει 0,45-0,50 ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνει ο μέσος κτηνοτρόφος. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του ανάγκες».

Πάνω στο ζήτημα της ακρίβειας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου κ. Γρύλλος Παπαδάκης είπε: «Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Η παραγωγή έχει μειωθεί αισθητά, γιατί ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να αγοράσει ζωοτροφή και περιορίζει το ζωικό του κεφάλαιο. Το βλέπουμε και στα νοικοκυριά, που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Για να “βγει” ένας κτηνοτρόφος πρέπει να δώσει μια καλή τιμή στα αμνοερίφια, κανένας όμως δεν αναλογίζεται ποιο είναι το κόστος που καλείται να πληρώσει».

«Κορυφαίο πρόβλημα για τους Ηρακλειώτες κτηνοτρόφους είναι το κόστος παραγωγής. Η αύξηση στις πρώτες ύλες έχει φτάσει κοντά στο 100%, εάν βάλουμε μέσα τις πρώτες ύλες, τις ζωοτροφές και τα καύσιμα. Το κόστος παραγωγής είναι μη βιώσιμο και πραγματικά η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Σχέδια Βελτίωσης

Δεν είναι όμως μόνο το κόστος παραγωγής που έχει καταστεί μη βιώσιμο, αλλά είναι και τα λεγόμενα “Σχεδία Βελτίωσης”. Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης, τα οποία στηρίζουν την προσπάθεια του κτηνοτρόφου για να αγοράσει ένα γεωργικό μηχάνημα, εργαλείο κ.λπ. Όπως υποστήριξε ο κ. Δασκαλάκης, υπάρχουν κτηνοτρόφοι στην Κρήτη που θα χρηματοδοτηθούν μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 60% και όχι παραπάνω.

«Υπάρχουν κτηνοτρόφοι στην Κρήτη που θα αγοράσουν ένα τρακτέρ, με το 60% να προέρχεται από τα Σχέδια Βελτίωσης. Και μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που θα χρηματοδοτηθούν 70-80% για την αγορά ενός μηχανήματος. Γιατί η Κρήτη να μένει εκτός; Δε γνωρίζουν πως η Κρήτη είναι ένα αγροτικό νησί στον ορεινό του όγκο;», διερωτάται ο κ. Δασκαλάκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές