Thumbnail
Παλαιότερες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, π.χ. από ρινοϊούς του κρυολογήματος, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα μελέτη.

Τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο παραπανίσιος ύπνος μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο σε διάφορες λοιμώξεις, διαπίστωσε μια νέα νορβηγική επιστημονική μελέτη. Όσοι κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες ή περισσότερες από εννέα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από ιούς ή βακτήρια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής τη δρα Ίνγκεμποργκ Φόρτχαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Frontiers in Psychiatry", μελέτησαν 1.848 άτομα. Βρήκαν ότι όσοι κοιμούνται συνήθως λιγότερες από έξι ώρες τα βράδια, έχουν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια λοίμωξη, ενώ όσοι κοιμούνταν πάνω από εννέα ώρες, έχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη. Ακόμη όσοι έχουν χρόνια προβλήματα ύπνου, είναι πιθανότερο να κάνουν συχνότερη χρήση αντιβιοτικών.

Παλαιότερες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, π.χ. από ρινοϊούς του κρυολογήματος, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα μελέτη.

"Η συνειδητοποίηση της σημασίας του ύπνου όχι μόνο για τη γενική ευεξία, αλλά και για την υγεία των ασθενών, είναι αναγκαία τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς", δήλωσε η δρ Φόρτχαν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κλειστά σχολεία
Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: Μπήκε ως πατέρας και έκλεψε πορτοφόλι
Ο δράστης έγινε αντιληπτός από εκπαιδευτικούς και διέφυγε πετώντας το πορτοφόλι στο προαύλιο – Καταγγελία από τη διεύθυνση του σχολείου (βίντεο)
Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: Μπήκε ως πατέρας και έκλεψε πορτοφόλι
Σία Αναγνωστοπούλου - Φωτεινή Αραμπατζή
Καβγάς Αραμπατζή – Αναγνωστοπούλου: «Δεν θα κουνάτε εσείς το δάχτυλο» – «Να μάθετε πώς εκφασίζεται μια κοινωνία»
Ένταση και σφοδρή σύγκρουση στην Επιτροπή της Βουλής για τη Χίο – Διακοπή Αναγνωστοπούλου από την προεδρεύουσα
Καβγάς Αραμπατζή – Αναγνωστοπούλου: «Δεν θα κουνάτε εσείς το δάχτυλο» – «Να μάθετε πώς εκφασίζεται μια κοινωνία»