Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Τα συστήματα PTC υπήρχαν και δεν είχαν τοποθετηθεί στα τρένα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα τροχαίων ατυχημάτων - Βασικός παράγοντας η έλλειψη προσωπικού

Ο Κωνσταντίνος Χασιώτης, πραγματογνώμονας τεχνικός σύμβουλος τροχαίων ατυχημάτων, εξήγησε στην ΕΡΤ ότι σύστημα PTC «βλέπει ακόμα και πού υπάρχει σηματοδότηση, πού υπάρχουν τούνελ, καμπές, ελέγχει το μήκος και το βάρος της αμαξοστοιχίας».

«Οι δύο μεγάλοι ενδιάμεσοι σταθμοί ανάμεσα στην εφιαλτική διαδρομή είναι αυτοί του Λιανοκλαδίου και της Λαρίσης και δεν έχουνε σωστούς πίνακες ελέγχου, εξελιγμένους όπου θα λειτουργεί αυτό το PTC, που θα είναι πληρη ελεγχόμενο με βάση τους δορυφόρους» ανέφερε.

Ο Κ. Χασιώτης εξήγησε ότι σύστημα PTC «βλέπει ακόμα κι που υπάρχει η σηματοδότηση, που υπάρχουν τούνελ, που υπάρχουν καμπές, ελέγχει το μήκος και το βάρος της αμαξοστοιχίας. (…) Καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται διαφορετικός χρόνος πέδησης όταν εμφανιστεί ένα εμπόδιο, ανάλογα με την ταχύτητα» και το βάρος μιας αμαξοστοιχίας.

Τα συστήματα PTC υπήρχαν και δεν είχαν τοποθετηθεί

«Βούληση δεν υπήρχε προφανώς», τόνισε ο κ. Χασιώτης αναφορικά με το γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή των ραγών που είχαν πρόβλημα. «Τώρα η εταιρεία θα δώσει περισσότερα λεφτά σε αποζημιώσεις απ’ ότι θα έδινε για να ολοκληρώσει το έργο». «Κροκοδείλια τα δάκρυα του υπουργού, αν και δεν θέλω να κρίνω, αφού γνώριζε ότι υπήρχαν αυτά τα συστήματα (PTC) και δεν είχαν τοποθετηθεί» συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο πραγματογνώμονας τόνισε ότι «σε μία φράση (πάμε κι όπου βγει) ειπώθηκε ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας εν έτη 2023. Θλίβομαι». Σχετικά με τη θέση του σταθμάρχη, ο κ. Χασιώτης είπε ότι «δεν έπρερε να είναι σε τέτοια θέση, μόνος του (…) Θα έπρεπε να υπάρχει και άλλος άνθρωπος μαζί του και να μιλάει με τον άλλον σταθμάρχη, που ήταν πιο πάνω (…) Δεν υπήρχε ενδοεπικοινωνία». «Ο σταθμάρχης δεν ήταν επαγγελματίας. Δεν γίνεται να είδε το τρένο και να μην ήξερε έστω στο περίπου, πού βρισκόταν 10 λεπτά αργότερα», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι βασικός παράγοντας για αυτό το δυστύχημα.

«Ακόμα πιο τραγικές συνέπειες αν η σύγκρουση γινόταν εντός του τούνελ»

«Ο Θεός έβαλε το χέρι του και η σύγκρουση έγινε μετά το τούνελ. Αν γινόταν εντός του, θα είχαμε ακόμα πιο τραγικές συνέπειες, οι εγκλωβισμένοι δεν θα μπορούσαν να απεγκλωβιστούν, θα πέθαιναν από τις αναθυμιάσεις».

Τέλος, κατέληξε: «Εάν δείτε το βίντεο της σύγκρουσης, δημιουργήθηκε η λάμψη από την ανάφλεξη κι ακόμα τα τρένα βάδιζαν», σύρθηκαν για 300 μέτρα, «έτσι εξηγείται, από τον νόμο της αδράνειας, πώς άνθρωποι βρέθηκαν έξω από το τρένο, μέτρα μακρυά» αφού κυριολεκτικά εκτινάχθηκαν από την σύγκρουση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παπαϊωάννου
Παπαϊωάννου: Σε ποιο κράτος υπάρχουν εγγεγραμμένοι φοιτητές από το 1930;
Ο υφυπουργός Παιδείας, εκτιμά ότι θα διαγραφούν περισσότεροι από 220.000 φοιτητές από τα ΑΕΙ - Σε αναμονή για τα στοιχεία ΕΚΠΑ και ΑΠΘ
Παπαϊωάννου: Σε ποιο κράτος υπάρχουν εγγεγραμμένοι φοιτητές από το 1930;
Κώστας Τσιάρας
Τσιάρας: Οι αγρότες τραμπουκίζουν συναδέλφους τους που είπαν "ναι" στον διάλογο
Καταγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πιέσεις και «τραμπουκισμούς» σε αγρότες που «είπαν "ναι" στον διάλογο»
Τσιάρας: Οι αγρότες τραμπουκίζουν συναδέλφους τους που είπαν "ναι" στον διάλογο
slider (onomatodosia).JPG
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Επίσημη ονοματοδοσία του Γ’ Αμφιθεάτρου σε Αμφιθέατρο “Sofia Corradi”

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των ορκωμοσιών, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η...

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Επίσημη ονοματοδοσία του Γ’ Αμφιθεάτρου σε Αμφιθέατρο “Sofia Corradi”
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Μειώθηκε ελαφρά το κονδύλι για τα κτήρια στη Λήμνο
Το κονδύλι του υπουργείου Παιδείας αφορά σε επισκευές, συντηρήσεις, μετατροπές στις κτιριακές υποδομές της Πανεπιστημιακής Μονάδας Λήμνου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Μειώθηκε ελαφρά το κονδύλι για τα κτήρια στη Λήμνο