online_ekpaideusi

Το 2022, το 91%  των ατόμων ηλικίας 16- 74 ετών στην ΕΕ χρησιμοποίησε το διαδίκτυο, μεταξύ των οποίων το 75% αγόρασε αγαθά ή υπηρεσίες, με το ποσοστό των ηλεκτρονικών αγορών να αυξάνεται κατά 20% μέσα σε μια δεκαετία, από 55% το 2012 σε 75% το 2022.

Τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών του διαδικτύου που έκαναν αγορές ή παραγγελίες το 2022 καταγράφτηκαν στην Ολλανδία (92%), στη Δανία (90%) και στην Ιρλανδία (89%). Από την άλλη πλευρά, μικρότερο από το 50% είναι το ποσοστό των χρηστών που έκανε ηλεκτρονικές αγορές στη Βουλγαρία (49%). Αλματώδης ήταν η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ 2012 και 2022 στην Εσθονία (+47 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ουγγαρία (+43 ποσοστιαίες μονάδες), στην Τσεχία και στη Ρουμανία (+41 ποσοστιαίες μονάδες).

eurostat

Ρούχα, παππούτσια και αξεσουάρ

Οι πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές αγορές αγαθών το 2022 ήταν ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ (παραγγελίες έκανε το 42% των χρηστών του διαδικτύου).

Ακολουθούνοι, τα εστιατόρια, οι αλυσίδες fast-food και υπηρεσίες catering (19%), καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς (17%), έπιπλα, είδη σπιτιού ή προϊόντα κηπουρικής (16%), βιβλία, περιοδικά ή εφημερίδες (14%) και αθλητικά είδη(14%).

eurostat

Υπηρεσίες στη συνεργατική οικονομία

Η συνεργατική οικονομία ανοίγει έναν νέο τρόπο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών μέσω ψηφιακών τεχνολογιών. Το 2022, μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου στην ΕΕ, το 21% χρησιμοποίησε πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας για να παραγγείλει ή να αγοράσει αγαθά από άλλα άτομα, ενώ το 6% νοίκιασε καταλύματα, το 1% χρησιμοποίησε κάποια υπηρεσία μεταφοράς και κάτω από το 1% παρήγγειλε οικιακές υπηρεσίες μέσω τέτοιων πλατφορμών.

eurostat

Τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών και 35-44 ετών είχαν μεγαλύτερη από το μέσο όρο τάση για αγορά αγαθών από άλλους ιδιώτες πωλητές το 2022 με μερίδιο 29% των χρηστών του διαδικτύου το καθένα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σούπερ μάρκετ
Εφιάλτης στο ράφι: Ανατιμήσεις-φωτιά σε κρέας και γαλακτοκομικά λόγω μεταφορικού κόστους
Στο 3,9% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Πρωταθλητές στην ακρίβεια τα τρόφιμα
Εφιάλτης στο ράφι: Ανατιμήσεις-φωτιά σε κρέας και γαλακτοκομικά λόγω μεταφορικού κόστους
οπεκ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονομαστική ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας των 13 της ΝΔ την Τετάρτη στη Βουλή
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας βρίσκονται οι περιπτώσεις των Χαράλαμπου Αθανασίου και Τάσου Χατζηβασιλείου, οι...
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονομαστική ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας των 13 της ΝΔ την Τετάρτη στη Βουλή
Γυναίκες κρατάνε βαλίτσες στο λιμάνι και πηγαίνουν διακοπές
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Αιτήσεις από αύριο – Το «κόλπο» για μεγαλύτερο voucher
Ανοίγει ο Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ για 300.000 δικαιούχους – Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές έως 12 ημέρες
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Αιτήσεις από αύριο – Το «κόλπο» για μεγαλύτερο voucher