Τεχνητή νοημοσύνη
Για όσους μπορούν να δουν λίγο παρακάτω, οι συνέπειες αυτής της τεχνολογίας είναι ήδη ορατές

Τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) όπως το DALL-E, το MidJourney και το DeepAI και το τέλος του ελεύθερου ανθρώπου.

Ο Τρέι Ράτκλιφ είναι ένας πολύ καλός φωτογράφος. Ένας πραγματικά εξαιρετικός φωτογράφος. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Ράτκλιφ ταξιδεύει σ’ όλον τον κόσμο και αποτυπώνει με τον φακό του μερικά από τα πιο όμορφα και απόμακρα τοπία που υπάρχουν στη Γη. Τη δουλειά του την πρωτοείδα την πρώτη φορά που επέστρεψα από το Burning Man. Εν μέσω χιλιάδων φωτογραφιών σε ιστοσελίδες, ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φωτογραφίες του Ράτκλιφ ξεχώριζαν γιατί απέδιδαν με τον καλύτερο τρόπο τον απόκοσμο σουρεαλισμό της ζωής στο Black Rock City.

Πριν λίγους μήνες ο Ράτκλιφ είχε μία ιδέα. Χρησιμοποιώντας ένα από τα, αρκετά πλέον, προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) όπως το DALL-E, το MidJourney και το DeepAI, έδωσε στο πρόγραμμα ως σημεία εκκίνησης (prompts) αφενός μεν τη δική του δουλειά –είναι πλέον αρκετά διάσημος, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες με μια πρόχειρη αναζήτηση πολλές φωτογραφίες του και το πρόγραμμα να μπορεί να αναγνωρίσει και να αναπαράξει το φωτογραφικό του στιλ–, αφετέρου το Burning Man. Ζήτησε, δηλαδή, από το πρόγραμμα να δημιουργήσει (φανταστικές) «φωτογραφίες» συνδυάζοντας αυτά τα δύο πράγματα. Στα σημεία εκκίνησης πρόσθεσε λέξεις-κλειδιά επιστημονικής φαντασίας και μυθολογίας.

Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος αυτού ήταν μια σειρά από –ανύπαρκτα– τοπία, σκηνές και στιγμιότυπα που, ειδικά για όσους δεν έχουν βρεθεί ποτέ στην έρημο της Νεβάδα, κόβουν την ανάσα. Ο Ράτκλιφ άρχισε να ποστάρει τις «φωτογραφίες» αυτές στο Facebook και στο Instagram. Ακολούθησαν χιλιάδες καρδούλες, likes και shares· τα σχόλια θαυμασμού έπεσαν βροχή. Εκτός από ελάχιστα –μονοψήφια– σχόλια (μεταξύ των οποίων και του υποφαινόμενου) που στις αναρτήσεις αυτές είδαν κάτι άλλο: τον θάνατο της εμπειρίας και της φαντασίας.

Οι «φωτογραφίες» που παρήγαγε το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης εκ μέρους του Ράτκλιφ ήταν τόσο πετυχημένες και εντυπωσιακές ώστε ουσιαστικά, αν όχι να κινδυνεύουν να ακυρώσουν τον λόγο ύπαρξης του Burning Man, σίγουρα να αφαιρέσουν κάθε στοιχείο έκπληξης και μάγευσης όσων πάνε εκεί για πρώτη φορά. Το Burning Man είναι από μόνο του απόκοσμο, σουρεαλιστικό, φανταστικό· δεν χρειάζεται την Τεχνητή Νοημοσύνη για να γίνει κάτι παραπάνω· δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω. Τα σετ του Ράτκλιφ «φθήνυναν», έφθειραν, κάτι πολύτιμο, μοναδικό και αγνό – έναν χώρο και μια εμπειρία που αντικειμενικά είναι αδύνατον να εμφιαλώσεις και να αναπαράγεις.

Το ζήτημα όμως δεν σταματάει εδώ. Μακάρι, το πρόβλημά μας να ήταν ο «θάνατος» του Burning Man.

Πηγή: athensvoice.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αινσταιν φυσικη
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!
"Εάν εγώ βάλω στους φοιτητές μου του 3ου έτους τέτοια θέματα-σπαζοκεφαλιές ο εξωτερικός εξεταστής του τμήματος θα μου τα γυρίσει πίσω"!
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!