seismos-tourkia
«Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για κάποια αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα», λέει ο σεισμολόγος Μ. Σκορδίλης

Για το τεράστιο τεκτονικό σχηματισμό στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που προκάλεσε τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία, τον κίνδυνο που δημιουργείται για ένα ένα συμβάν σε γειτονικές περιοχές, αλλά και για τις εγκληματικές ευθύνες των κατασκευαστών που έχτισαν τα κτήρια που κατέρρευσαν ακαριαία μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας, Μανώλης Σκορδίλης.

Αναφερόμενος στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τον δεύτερο σεισμό των 7,7 ρίχτερ ο καθηγητής του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι «δεν ήταν ουσιαστικά στο ίδιο ρήγμα, αλλά στον ίδιο τεκτονικό σχηματισμό. Και οι δύο σεισμοί ήταν πολύ ισχυροί και γι’αυτό έχουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα».

Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για αυξημένη δραστηριότητα

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης νέου σεισμού σε Κύπρο και Ελλάδα ο κ. Σκορδίλης δήλωσε στις «Συνδέσεις» ότι «συνήθως αυτοί οι ισχυροί σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν γειτονικές περιοχές και ευρύτερες περιοχές. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, είναι μία πιθανότητα που θα πρέπει να την έχουμε υπόψη μας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Σεισμολογίας, υπάρχει αλληλεπίδραση και σε άλλες περιοχές υπενθυμίζοντας πώς επηρέασε ο σεισμός στην Πάρνηθα με στον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στο Ισμίρ της Τουρκίας και μετέπειτα στο Βόρειο Αιγαίο.

«Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε ένας τέτοιος σεισμός, σαν αυτούς που έγιναν προχθές να επηρεάσουν την περιοχή. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή. Προς το παρόν πάντως δεν έχουμε κάποια ένδειξη για αυξημένη δραστηριότητα σε κανένα άλλο χώρο έξω από τους σεισμογόνου χώρους των δύο αυτών μεγάλων σεισμών», σημείωσε.

Να αναζητηθούν ευθύνες στους κατασκευαστές

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στις περιοχές που επλήγησαν από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου δήλωσε ότι «αν και αυτή τη στιγμή μετρώνται πληγές, θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλογιστούν και ευθύνες. Το να υπάρχουν τέτοιες μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, θα πρέπει προφανώς να αποδοθούν στην ισχύ των δύο σεισμών, αλλά και στην κακή ποιότητα των κατασκευών».

Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν οι κατασκευές αυτές φτιάχτηκαν σύμφωνα με κάποιον παλιό, ατελή αντισεισμικό κανονισμό, ή κάποιες οικοδομές φτιάχτηκαν κατά παράβαση κάθε κανονισμού. «Το γεγονός ότι μιλάμε για πολυκατοικίες στις οποίες υπήρχε ένα σωρό κόσμος, ο οποίος αγνοούσε προφανώς αυτό τον κίνδυνο συνιστά, τρόπον τινά έγκλημα. Δεν ξέρω αν ήταν έγκλημα εκ προθέσεως ή από άγνοια» είπε ο κ. Σκορδίλης.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...