Τηλεφωνική απάτη
«Σήκωσαν» από λογαριασμό επιχειρηματία 195.000 ευρώ - Μετέφεραν χρήματα σε 51 λογαριασμούς με τη μέθοδο «vishing»

Μια τεράστια απάτη κατάφεραν να στήσουν 51 άτομα και απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 194.000 ευρώ, με τη μέθοδο«vishing».

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 51 ατόμων και συγκεκριμένα 46 ημεδαπών και 5 αλλοδαπών, εκ των οποίων 23 άνδρες και 28 γυναίκες, καθώς και σε βάρος άγνωστου αριθμού συνεργών τους, -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής ομάδας-συμμορία που έχει οργανωθεί για τη διάπραξη απατών, απάτη, απάτη με υπολογιστή, με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, απόπειρα απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Αυγούστου, άγνωστος δράστης κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο συγγενικού προσώπου του παθόντος και προσποιούμενος ότι είναι ο γιος του λογιστή του, του ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για τη λήψη επιδόματος που δικαιούταν.

Στη συνέχεια, τον παρέπεμψε στον παθόντα, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο δράστης, υποδεικνύοντάς του αρχικά να εισέλθει μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του και στη συνέχεια, με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, τον έπεισε και του γνωστοποίησε τους κωδικούς που λάμβανε από την τράπεζα.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του δράστη και με την ολοκλήρωση της συνομιλίας, ο παθών διαπίστωσε ότι δεν είχε πρόσβαση στο λογαριασμό του, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές προς διαφορετικούς λογαριασμούς, ύψους 194.900 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το συνολικό αφαιρεθέν χρηματικό ποσό των 194.900 ευρώ μεταφέρθηκε, τμηματικά, με διαδοχικές μεταφορές ποσών ύψους 6.000 έως 36.000 ευρώ, αρχικά προς 7 διαφορετικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, ένα μικρό ποσοστό αυτού αναλήφθηκε απευθείας μέσω ΑΤΜ, ενώ το υπόλοιπο διαμοιράσθηκε σε μικρότερα ποσά, ύψους 2.950 έως 5.000 ευρώ, σε άλλους 44 διαφορετικούς λογαριασμούς, από τους οποίους αναλήφθηκαν ποσά κυρίως μέσω ATM.

Από την αξιολόγηση των συγκεντρωθέντων στοιχείων από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, προέκυψε ότι οι δράστες λειτούργησαν ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα και με συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Συγκεκριμένα, ο δράστης που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παθόντα χρησιμοποίησε την ιδιότητα του γιου/βοηθού λογιστή και την πρόφαση λήψης επιδόματος, ενώ στη συνέχεια, οι δράστες ενήργησαν άμεσα, καταφέρνοντας να διαμοιράσουν το μεγάλο χρηματικό ποσό. Έπειτα, οι αναλήψεις των χρηματικών ποσών έγιναν άμεσα από διαφορετικά ΑΤΜ, κυρίως της Αττικής, καθώς και της Φθιώτιδας. Ως προς τους -51- δικαιούχους και συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών, τυγχάνουν συμμέτοχοι/συνεργοί στην απάτη, δεδομένου ότι παρέδωσαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τις κάρτες ανάληψης αυτών, σε μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αναπληρωτές
Εκπαιδευτικοί: Επείγει η εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων
Όσο αποδεχόμαστε τη διαιώνιση και κανονικοποίηση της απανθρωπιάς, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις και καταστρατήγηση εργασιακών...
Εκπαιδευτικοί: Επείγει η εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων
Αστυνομικοί πυροβολούν άνδρα που κρατούσε ομήρους
Σοκ: Καρέ – καρέ οι 36 πυροβολισμοί αστυνομικών σε άνδρα που κρατά όμηρο υπάλληλο καταστήματος
Αστυνομικοί ρίχνουν 36 σφαίρες σε άνδρα που κρατά όμηρο υπάλληλο καταστήματος – Το σοκαριστικό βίντεο
Σοκ: Καρέ – καρέ οι 36 πυροβολισμοί αστυνομικών σε άνδρα που κρατά όμηρο υπάλληλο καταστήματος