μπανάνες
Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώμε την ημερησίως

Η μπανάνα είναι από τη φύση της γλυκιά και μπορεί να καταναλωθεί και σαν επιδόρπιο, αλλά σε μια πολύ πιο υγιεινή εκδοχή. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση της μπανάνας μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση βάρους. Ωστόσο αυτή η φήμη είναι ψευδής. Και αυτό γιατί έχει αποδειχτεί πως η μπανάνα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία!

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, το κύριο «καύσιμο» που καίει το σώμα μας για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως οι βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό μας να συνθέσει ακόμη περισσότερη ενέργεια.

Συνεπώς, το κατακίτρινο και πεντανόστιμο φρούτο, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος ή σνακ, ιδανικά εφόσον το συνδυάσουμε με υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες, όπως μια χούφτα αμύγδαλα ή λίγο γιαούρτι.

Ως μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, οι μπανάνες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερες ώρες, περιορίζοντας την πιθανότητα να υποφέρουμε από λιγούρες και να υπερβούμε τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους μας.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις μπανάνες είναι το γεγονός ότι περιέχουν φυτοστερόλες και καροτενοειδή, τα οποία διαθέτουν αμφότερα σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, βοηθούν στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, να φθείρει τους ιστούς του σώματός μας και με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, μια κοινή αιτία ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, καθώς και ο καρκίνος.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά εξασφαλίζει στο σώμα μας τα εργαλεία που χρειάζεται για να κρατήσει τη φλεγμονή υπό έλεγχο.

Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώμε την ημερησίως

Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας, μία με δύο μπανάνες την ημέρα είναι αρκετές. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο, αυτά θα πρέπει να περιορίσουν τις μπανάνες, καθώς και άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο, προκειμένου να προστατεύσουν τα νεφρά και την καρδιά τους.

Η κατανάλωση πολλών μπανανών, ή άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει περίσσεια καλίου στο σώμα, η οποία είναι συνώνυμη με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών