manitaria_plevrotous
Εύρημα μελέτης για τα μανιτάρια πλευρώτους αποκαλύπτει πως πρόκειται για σαρκοφάγο είδος που σκοτώνει με τοξικό αέριο τα σκουλήκια και μετά τα τρώει.

Εύρημα μελέτης για τα μανιτάρια πλευρώτους αποκαλύπτει πως πρόκειται για σαρκοφάγο είδος που σκοτώνει με τοξικό αέριο τα σκουλήκια και μετά τα τρώει.

Μύκητας πλευρώτους μανιταριών χρησιμοποιεί νευρικό αέριο, για να παραλύσει και στη συνέχεια να ρουφήξει τα μικροσκοπικά σκουλήκια (νηματώδη) που το απειλούν -που είναι έτοιμα να αναπτυχθούν πάνω του.

Το αέριο αυτό, λέγεται 3-οκτανόνη.

Το τι κάνει ο συγκεκριμένος μύκητας ήταν γνωστό από το ’80. Τώρα έγινε γνωστό και το πώς το κάνει.

Η Yen-Ping Hsueh του ερευνητικού ινστιτούτου Academia Sinica, στην Ταϊβάν και η ομάδα της είχαν ανακαλύψει πως ο μύκητας του πλευρώτους περιέχει μικροσκοπικές δομές, σε σχήμα γλειφιτζουριού. Αυτές ανοίγουν όταν τα νηματώδη σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους.

Τώρα ανακάλυψαν πως όταν προκληθεί σχισμή, απελευθερώνεται από αυτήν ένα αέριο που είναι πολύ τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών.

Για την ακρίβεια, προκαλεί μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και τα μυικά κύτταρα του σώματος, οδηγώντας σε ταχεία παράλυση και θάνατο.

Το φαινόμενο ονομάστηκε “νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι”.

Αφότου σκοτωθεί η λεία, οι δομές αναπτύσσονται γύρω από το σώμα του σκουληκιού, για να το απορροφήσουν “ίσως γιατί έτσι ‘λαμβάνουν’ άζωτο, στοιχείο που είναι ανεπαρκές στο σάπιο ξύλο όπου αναπτύσσεται ο μύκητας”.

Το εύρημα ωστόσο, προκαλεί συζήτηση στη vegan κοινότητα, σχετικά με το εάν τα μανιτάρια πλευρώτους είναι μια πραγματικά vegan τροφή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα