diploma
Η αίτηση αντικατάστασης μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί και ηλεκτρονικά ή με τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ένα ΚΕΠ ή στην οικεία Περιφέρεια.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, το χάρτινο δίπλωμα έχει ημερομηνία λήξης ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων συντρέχουν και άλλοι λόγοι που επιβάλλουν την άμεση αντικατάστασή τους.

Μολονότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο της έκδοσης νέου τύπου αδειών οδήγησης, με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, ένας μεγάλος αριθμός οδηγών εξακολουθεί να έχει στην κατοχή το… παραδοσιακό χάρτινο τρίπτυχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παλαιός τύπος άδειας οδήγησης θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 19 Ιανουαρίου 2033. Μέχρι τότε, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κατάστασης ή ημερομηνίας έκδοσης, όλα τα χάρτινα διπλώματα θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί ώστε η άδεια ικανότητας να θεωρείται έγκυρη.

Σύμφωνα με το carandmotor.gr, υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι λόγοι οι οποίοι καθιστούν ένα χάρτινο δίπλωμα άκυρο και επί της ουσίας επιβάλλουν την άμεση αντικατάστασή του πολύ πριν παρέλθει αυτή η «περιόδος χάριτος» και φτάσουμε στην καταληκτική ημερομηνία του 2033.

Η έντονη φθορά είναι ένας από τους παράγοντες που πρέπει να μας οδηγήσει στην απόφαση αντικατάστασης του παλαιού-χάρτινου διπλώματος. Οι αλλοιώσεις που δεν καθιστούν ευανάγνωστα τα στοιχεία του διπλώματος οδήγησης, ο διαχωρισμός των σελίδων του τρίπτυχου, η καταστροφή της φωτογραφίας είναι μερικά μόνο από τα «σημάδια» που πρέπει να μας οδηγήσει στην απόφαση για την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης.

diploma

Η απουσία λατινικών χαρακτήρων μπορεί να αποτελέσει μία ακόμα αφορμή για να αντικαταστήσει κανείς το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, καθώς καθιστά τη χρήση του εκτός ελληνικών συνόρων προβληματική.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίδειξη του διπλώματος οδήγησης είναι υποχρεωτική π.χ. για την ενοικίαση ενός οχήματος, συνεπώς αποτελεί ρίσκο να μεταβούμε σε χώρα του εξωτερικού, ακόμα κι αυτή είναι ευρωπαϊκή, με μια άδεια οδήγησης στην οποία δεν θα αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες το όνομά μας.

Την εγκυρότητα ενός παλαιού διπλώματος οδήγησης μπορεί να αμφισβητήσει και οποιαδήποτε αλλαγή στα αναγραφόμενα στοιχεία. Για παράδειγμα, στο ροζ τρίπτυχο το οποίο πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να έχουμε, αναγράφεται -μεταξύ άλλων- και η διεύθυνση κατοικίας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που εμείς έχουμε αλλάξει μόνιμη κατοικία, τότε οφείλουμε να αντικαταστήσουμε το δίπλωμά μας, καθώς το υπάρχει δεν θεωρείται τυπικά έγκυρο.

Η ευκολία αποθήκευσης και η ανθεκτικότητα του πλαστικού διπλώματος οδήγησης αποτελούν ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του παλαιού. Με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, ο νέος τύπος άδειας οδήγησης χωράει παντού, ενώ το συνθετικό υλικό από το οποίο αποτελείται το καθιστά πιο ανθεκτικό στη σκληρή χρήση.

Τέλος, τα νέα πλαστικά διπλώματα θεωρούνται πιο ασφαλή σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης, γεγονός που τα καθιστά ευρέως αποδεκτά ακόμα και σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόστος αντικατάστασης και τα δικαιολογητικά

Το κόστος αντικατάστασης ενός παλαιού τύπου διπλώματος ανέρχεται στα 30 ευρώ και καταβάλλεται με τη μορφή ενός παραβόλου. Η αίτηση αντικατάστασης μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί και ηλεκτρονικά ή με τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ένα ΚΕΠ ή στην οικεία Περιφέρεια.

Τα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος ανανέωσης του χάρτινου διπλώματος, πέρα από την απόδειξη πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου, είναι μια απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου χωρίς γυαλιά διαστάσεων 4x6 εκ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολωνος
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)
«Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν»
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)
πανεπιστημιο κρητης
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown
Επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για το περιβάλλον
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown