δρακοι
Οι πανέμορφες δρακολίμνες, που βρίσκονται κρυμμένες στα βουνά της Ελλάδας, περιβάλλονται από μύθους με δράκους, που διέμεναν εκεί

Πέρα από τις όμορφες παραλίες και θάλασσες, η Ελλάδα έχει πανέμορφα βουνά, λίμνες και ποτάμια. Ανάμεσα σε αυτό το πλήθος της φυσικής ομορφιάς, υπάρχουν κάποιες λίμνες που ξεχωρίζουν με την ονομασία τους. Αυτές είναι οι ονομαζόμενες δρακολίμνες, οι οποίες παραπέμπουν σε ένα μυθικό τόπο γεμάτο ιππότες και δράκους. Αντί αυτού όμως, έχουν μία πλούσια φύση και ένα εκθαμβωτικό τοπίο.

Δρακόλιμνη Γκιστόβα, Γράμμος

Η πρώτη λίμνη βρίσκεται στις κορυφές του Γράμμου και συγκεκριμένα η λίμνη Γκιστόβα. Η αλπική λίμνη Γκιστόβα, σε υψόμετρο 2.353 μέτρων και μία ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, αποτελεί την μεγαλύτερη αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Υπάγεται στον Δήμο Νεστορίου του νομού Καστοριάς και έχει μήκος περίπου 150 μέτρα. Το βάθος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 μέτρων, αν και αρκετοί ερευνητές επισημαίνουν ότι το βάθος της λίμνης δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια. Η λίμνη κρατάει το νερό της καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ενώ τον χειμώνα η περιοχή είναι παγωμένη και, ως εκ τούτου, απροσπέλαστη.

Το λιγάκι τρομακτικό τοπίο της περιοχής διέγειρε από νωρίς την λαϊκή φαντασία και έτσι, η δρακόλιμνη Γκιστόβα περιβάλλεται από τον θρύλο του «καλού δράκου». Σύμφωνα με τον θρύλο, στα πολύ παλιά χρόνια και σε κάποιο χωριό της περιοχής, ζούσε ένας δράκος που αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι, όμως, τον φοβόντουσαν πάρα πολύ και ήθελαν να τον διώξουν μακριά από το χωριό με κάθε τρόπο. Μια μέρα, τον ξεγέλασαν και τον οδήγησαν στο βουνό έξω από το χωριό.

Οι κάτοικοι, όμως, συνέχιζαν να τον φοβούνται και αποφάσισαν να τον εξορίσουν σ΄ έναν απάτητο και άγνωστο τόπο. Τον οδήγησαν πάνω στην κορυφή του βουνού για να μην τον βλέπουν και τον άφησαν εκεί. Μόλις ο δράκος συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι τον κορόιδεψαν, στεναχωρήθηκε πολύ από την απανθρωπιά των ανθρώπων και άρχισε να κλαίει. Τα δάκρυά του ήταν τόσο μεγάλα που γέμισαν την κορυφή κι έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη στην κορυφή του Γράμμου.

δρακολίμνη γράμμος

Δρακόλιμνη Γκαμήλα, Τύμφη

Η δρακόλιμνη Γκαμήλα βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μ. στο όρος Τύμφη στην Ήπειρο. Η δρακόλιμνη βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι που περιβάλλεται από τις κορυφές της Τύμφης και απλώνεται σε ελλειψοειδές σχήμα σε έκταση περίπου 8 στρεμμάτων δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό.

Όπως και η Γκιστόβα, έτσι και η Γκαμήλα περιβάλλεται από τον θρύλο των δράκων. Μάλιστα, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στις δρακόλιμνες της Τύμφης και του Σμόλικα ζούσαν δύο δράκοι που αντιμάχονταν ο ένας τον άλλον και προστάτευαν έναν μυθικό θησαυρό που βρίσκονταν βαθιά μέσα στα νερά της λίμνης. Οι δράκοι είχαν τόσο μεγάλη έχθρα που πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον για να κατακτήσουν την αντίπαλη κορυφή.

Ωστόσο, η σημερινή γεωλογία απέδειξε ότι η δρακόλιμνη της Τύμφης είναι το απομεινάρι ενός αρχαίου παγετώνα που έφτανε από την κεντρική Ευρώπη μέχρι τις κορυφές της Πίνδου.

δρακολίμνη τύμφης

Δρακόλιμνη Λύγκα, Σμόλικας

Η θρυλική «αντίζηλος» της δρακόλιμνης της Τύμφης απλώνεται ανάμεσα στις μεγάλες κορυφές του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Η δρακόλιμνη του Σμόλικα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.160 μέτρα και, όπως σε κάθε δρακόλιμνη, το βάθος της δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια λόγω της συχνής αυξομείωσης της στάθμης των υδάτων.

Κοιτάζοντας την λίμνη από ψηλά, έχεις την εντύπωση ότι βλέπεις μία υδάτινη καρδιά. Η λεκάνη της λίμνης έχει ωοειδές σχήμα, ενώ τα νερά της έχουν γαλάζιο χρώμα με τον πυθμένα να «κοκκινίζει» κοντά στις όχθες της λίμνης. Φαινόμενο που ίσως οφείλεται στην συσσώρευση μετάλλων στο νερό της λίμνης.

Στα βλάχικα, η λίμνη ονομάζεται Λάκου – Βινίτου που σημαίνει γαλάζια λίμνη, ενώ μια ακόμα βλάχικη ονομασία της είναι Ντιβερλίγκα.

Όπως και στο «αντίπαλο δέος», την δρακόλιμνη της Τύμφης, έτσι και η δρακόλιμνη του Σμόλικα περιβάλλεται από πλήθος θρύλων με γνωστότερο τον θρύλο των δράκων που πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον.

Μάλιστα, στα χωριά του Σμόλικα, βρίσκουμε και την συνέχεια του θρύλου της δρακόντειας μάχης. Σύμφωνα με τους νέους θρύλους, ο δράκος του Σμόλικα κουράστηκε τόσο πολύ από την μάχη που αποφάσισε να εξοντώσει τον αντίπαλο δράκο πετώντας πέτρες από αλάτι. Ο δράκος της Τύμφης κατάπιε τους λίθους άλατος και δίψασε τόσο πολύ που αναγκάστηκε να πιει από το σκοτεινό νερό της λίμνης. Το νερό όμως ήταν τοξικό, ο δράκος δηλητηριάστηκε και πέθανε.

δρακολίμνη σμόλικας

Δρακόλιμνη Βερλίγκα

Ο Λάκμος, ή αλλιώς Περιστέρι, είναι μια μακρόστενη οροσειρά με μια σειρά πολλών ψηλών κορφών που χωρίζει στα δύο τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Στα κεντρικά του βουνού, σε υψόμετρο 2.050 μ. βρίσκεται η δρακόλιμνη Βερλίγκα. Στα βόρεια της υψώνεται η ψηλότερη κορυφή του Λάκμου, η Τσουκαρέλα (2.295 μ.) και στα νότια την αγκαλιάζουν τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος (2.240 μ.).

Συνήθως η λίμνη στερεύει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και δεν κρατάει το νερό της, ενώ το όνομά της προέρχεται από την βλάχικη λέξη βρίγγα που σημαίνει κύκλος.

Όπως και στις προηγούμενες δρακόλιμνες, έτσι κι εδώ, η δημιουργία της λίμνης σχετίζεται με έναν δράκο που ζούσε στα έγκατα του βουνού. Κάποια μέρα ο δράκος μεταμορφώθηκε σε φίδι και βγήκε από μία μικρή τρύπα στην κορυφή του βουνού σχηματίζοντας ένα δαιδαλώδες κανάλι που τροφοδοτεί την λίμνη με νερό. Ο δράκος τελικά απελευθερώθηκε και χάθηκε για πάντα από τα βλέμματα των ανθρώπων αφήνοντας πίσω του την δρακόλιμνη.

δρακολίμνη βερλίγγας

Δρακόλιμνες Φλέγγας

Η τελευταία λίμνη βρίσκεται στο Μαυροβούνι. Το Μαυροβούνι είναι βουνό της Ηπείρου που χωρίζει τον νομό Ιωαννίνων από το νομό Γρεβενών. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Φλέγγα (2.159 μ.) και αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Οι δύο δίδυμες λίμνες της Φλέγγας βρίσκονται σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρων. Τα νερά των πηγών και του λιωσίματος του χιονιού μαζεύονται στην πρώτη (Πάνω Φλέγγα) και με ένα μικρό ποταμάκι τροφοδοτούν την δεύτερη (Κάτω Φλέγγα), η οποία όταν υπερχειλίσει στέλνει τα νερά στο Αρκουδόρεμα της Βάλια Κάλντα.

Στην βλάχικη γλώσσα, οι λίμνες ονομάζονται ονομάζονται Λάκλου μάρε και Λάκλου νιίκου.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο γιος του Μακεδόνα, Πίνδος αφού τον έδιωξαν τα αδέρφια του κρύφτηκε στις κορφές της Φλέγγας. Εκεί γνώρισε τον δράκο Λύγκο και γρήγορα έγιναν φίλοι. Τα αδέλφια του όμως τον ανακάλυψαν και σκότωσαν τον Πίνδο. Ο δράκος Λύγκος στεναχωρήθηκε τόσο πολύ και τα δάκρυά του δημιούργησαν τις δύο λίμνες.

δρακολίμνες φλέγγας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathitis-sxoleio.jpg
Λαμία: Ανήλικος επιτέθηκε σε μαθητή δημοτικού σε σχολική εκδρομή και του έσπασε το δόντι
Τα παιδιά πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα ο ένας μαθητής να καταλήξει στο Νοσοκομείο Λαμίας, έχοντας σπασμένο δόντι
Λαμία: Ανήλικος επιτέθηκε σε μαθητή δημοτικού σε σχολική εκδρομή και του έσπασε το δόντι
ΕΚΠΑ
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Yπέρ της δημιουργίας παραρτήματος του ΕΚΠΑ η κοινωνία
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ
dimarxeio-trikalon.jpg
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο- Νοσηλεύεται στο Τζάνειο το θύμα
Το χτύπημα προκάλεσε αιμορραγία και ο αντιδήμαρχος μετάφερθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο- Νοσηλεύεται στο Τζάνειο το θύμα