επίδομα χρήματα 1100 ευρώ
Ποιοι οι δικαιούχοι του επιδόματος του ΕΦΚΑ και πότε θα γίνουν πληρωμές- Η διαδικασία βήμα – βήμα

Νέο επίδομα 450 ευρώ θα δουν από τον ΕΦΚΑ 23.367 ελεύθεροι επαγγελματίες εντός του 2023. 

Ήδη από την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» οι ασφαλισμένοι με πιστωτικό υπόλοιπο.

Όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2021. Παράλληλα, αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών» και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021. Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης αποτυπώνονται ως εξής:
 Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311. 

Από αυτούς προκύπτει

  •     Xρεωστική εκκαθάριση για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87€
  •     Πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89€, 
  •     Μηδενική εκκαθάριση εμφανίζεται για 59.535 ασφαλισμένους. 

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 30/12/2022.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση το 2021, δηλαδή εργαζόμενοι που το 2021 είχαν και μισθωτή απασχόληση και παράλληλη εργασία ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι. Και ενώ είχαν πληρώσει εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021 η εκκαθάριση της παράλληλης απασχόλησης την οποία ολοκλήρωσε ο ΕΦΚΑ έδειξε πως:

  • Είτε πλήρωσαν εισφορές ως μη όφειλαν, διότι ο μισθός τους ξεπερνούσε τα 930 ευρώ και έτσι κάλυπταν την εισφορά της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας (252 ευρώ)
  • Είτε πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές στο μπλοκάκι από όσες κανονικά οφείλουν.
  • H επιστροφή των ποσών σε όσους κάνουν εγκαίρως την ηλεκτρονική τους αίτηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία βήμα – βήμα

Για να διαπιστώσει κανείς αν είναι στους «τυχερούς» ασφαλισμένους πρέπει να ανατρέξει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, όπου αναρτήθηκαν ήδη τα «ραβασάκια», και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών. Η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Εφόσον το ειδοποιητήριο είναι πιστωτικό, ο ασφαλισμένος πρέπει να υποβάλλει στον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα