dolofonia_roma_thessaloniki
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Ελεύθερος ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη - Προκλητικός Κούγιας: «Να αποτελεί παράδειγμα για τα ανώριμα παιδιά που αρνούνται την επιβολή του νόμου»

Ως σοκαριστική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, να αφεθεί ελεύθερος ο 34χρονος αστυνομικός που δολοφόνησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη. Η απόφαση έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τον αδόκητο θάνατο του νεαρού. 

Οι γονείς του 16χρονου αναμένεται να προχωρήσουν σε ένσταση με στόχο το θέμα να φτάσει έως και τον Άρειο Πάγο, στον καταυλισμό των Ρομά, στην Αγία Σοφία, κυριαρχεί αναβρασμός, ενώ την ίδια στιγμή οι δικηγόροι του αστυνομικού εμφανίζονται προκλητικοί λέγοντας πως «όταν μιλά η δικαιοσύνη, όλοι οι άλλοι πρέπει να σιωπούν» και πως ο τραγικός θάνατος ενός παιδιού «θα πρέπει να αποτελεί ένα παράδειγμα για τα ανώριμα παιδιά, να αρνούνται την εφαρμογή του νόμου».

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός

Η απόφαση του δικαστηρίου πάρθηκε μετά από διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής του κράτησης. Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έλυσε τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή και με βούλευμα του έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας είχε την άποψη πως ο αστυνομικός, έπρεπε να οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς λόγω της εμπειρίας και εκπαίδευσής του δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση.

Κούγιας: Στο μέλλον τα ανώριμα παιδιά να μην αρνούνται την εφαρμογή νόμου

Προκλητικές οι δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του αστυνομικού, Αλέξη Κούγια, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε πως ο θάνατος του 16χρονου Ρομά θα πρέπει «να αποτελεί παράδειγμα ώστε τα ανώριμα παιδιά να αρνούνται την επιβολή του νόμου».

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συντριβή μας για τον αδόκητο θάνατο του νεαρού αυτού, ο οποίος πραγματικά θα πρέπει να αποτελεί ένα παράδειγμα ώστε στο μέλλον, αντίστοιχα ανώριμα παιδιά, όχι μόνο Ρομά αλλά γενικώς ανώριμα παιδιά, να αρνούνται την εφαρμογή του νόμου. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο γιατί οι στιγμές είναι δύσκολες», όπως δήλωσε.

Επιπλέον, έκανε λόγο για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» από πολιτικά κόμματα που υιοθετούνται από ανθρώπους που λειτουργούν συναισθηματικά. 

Από την πλευρά του, ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης του αστυνομικού, Σωτήρης Τερζούδης, δήλωσε πως «όταν μιλά η δικαιοσύνη, όλοι οι άλλοι πρέπει να σιωπούν». 

Γνωστοποίησε ακόμη, την πρώτη αντίδραση του αστυνομικού, λέγοντας πως «έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», ξεκαθαρίζοντας ακόμη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε δεκτή από τον αστυνομικό «με ανακούφιση» και πως «την περίμενε με αγωνία».

«Εσφαλμένη η απόφαση», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Εσφαλμένη χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου να αφήσει ελεύθερο τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Είναι μια απόφαση εσφαλμένη. Και είναι εσφαλμένη αφενός γιατί ένα άτομο που αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή, κάνοντας αλόγιστη χρήση βίας, με μία ευθεία βολή είναι σίγουρα επικίνδυνο. Ωστόσο είναι και μια απόφαση που δεν απηχεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα» τόνισε και συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή η δικογραφία επιστρέφει στον αρμόδιο ανακριτή από τον οποίο εμείς απαιτούμε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ιδίως να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης όσον αφορά την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού που καταλαμβάνει ακριβώς τη στιγμή του πυροβολισμού».

«Είναι κάτι που εμείς αιτηθήκαμε εγγράφως από τον πρώτο ανακριτή, από την πρώτη ημέρα και είναι κάτι που το ζητά και το συμβούλιο πλέον με σαφή ερωτήματα που θέτει προς τις ανακριτικές αρχές. Η συμπληρωματική απολογία του κατηγορουμένου πλέον για τετελεσμένη ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο πρέπει να γίνει κάτω από άπλετο φως» πρόσθεσε.

Ένσταση ετοιμάζουν οι γονείς - Νέες κινητοποιήσεις από τους Ρομά

Ένσταση ετοιμάζουν οι γονείς του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, καθώς δηλώνουν απογοητευμένοι με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ο Παναγιώτης Σαμπάνης, Πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε πως «οι γονείς στεναχωρέθηκαν πάρα πολύ με αυτή την απόφαση. Οι γονείς θα κινηθούν νομικά ώστε να γίνει ένσταση της απόφασης και η υπόθεση να φτάσει στον Άρειο Πάγο».

Ο ίδιος συνεχίζοντας, τόνισε ότι «οι γονείς είναι πολύ στεναχωρεμένοι, έχασαν το παιδί τους. Αν είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο αστυνομικός ήδη θα είμαστε πίσω από τα κάγκελα».

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Π. Σαμπάνης, η υπερασπιστική γραμμή της οικογένειας θα ενισχυθεί με την πρόσληψη ενός ακόμη δικηγόρου από την Αθήνα, ο οποίος εντός ημερών αναμένεται να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπόθεση.

Να σημειωθεί πως οι Ρομά θα πραγματοποιήσουν πορεία η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς το Δικαστικό Μέγαρο και με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ωστόσο, η ημερομηνία και η ώρα που θα πραγματοποιηθεί δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Το επόμενο διάστημα, ο ανακριτής θα ζητήσει την άσκηση νέας ποινικής δίωξης κατ' ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό τής εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. Για τη νέα πράξη - αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο - θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Βαθιά απογοήτευση για τη σημερινή εξέλιξη»

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δηλώνοντας απογοήτευση για τη σημερινή εξέλιξη. Όπως αναφέρει, «παρότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ούτως ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία, ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για την σημερινή εξέλιξη». 

«Το γεγονός ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε έναν ανήλικο, παραβλέποντας κάθε κανόνα εμπλοκής δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, όπως επίσης και η μη διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου είναι σημεία που μας προβληματίζουν και στα οποία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε», επισημαίνει και συμπληρώνει πως θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια αλλά και σύσσωμη την κοινότητα, της οποία πάγιο αίτημα είναι η απόδοση δικαιοσύνης

ΜέΡΑ25: Η Δικαιοσύνη συντάχθηκε με την κυβερνητική πολιτική για ατιμωρησία της αστυνομίας

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση που επιβάλει μονάχα περιοριστικούς όρους στον 34χρονο αστυνομικό. 

Το ΜέΡΑ25 έκανε αναφορά για «ρατσιστικά εγκλήματα της ΕΛ.ΑΣ», ενώ η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος κάνει λόγο για «αστυνομική αυθαιρεσία» και για «συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό»

Η απόφαση του Συμβουλίου προκάλεσε αντιδράσεις με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, επικρίνοντας τη Δικαιοσύνη γιατί δυστυχώς «επέλεξε να συνταχθεί με την πολιτική της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για ατιμωρησία της Αστυνομίας, μια πολιτική που δυστυχώς πληρώσαμε ακριβά μετά και την προηγούμενη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα».

«Οι δικαστικές αρχές αντί να επιδείξουν την αποφασιστικότητα που δεν επιδεικνύει η Μητσοτάκης Α.Ε. απέναντι στα πάμπολα πλέον φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δείχνουν κι αυτές από την πλευρά τους τον δρόμο που έδειξε και ο Υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος όταν επισκέφτηκε τους δολοφόνους αστυνομικούς του Νίκου Σαμπάνη για να τους στηρίξει δημόσια, οπλίζοντας το χέρι των επόμενων δολοφόνων, που δεν δίστασαν να ρίξουν στο κεφάλι σε ένα άοπλο ανήλικο παιδί για 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης» σχολίασε ο κ. Κριθαρίδης.

«Απέναντι σε αυτά τα ρατσιστικά εγκλήματα της ΕΛ.ΑΣ. εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε "ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ"» κατέληξε.

ΚΝΕ: Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον 16χρονο προκαλεί οργή και αγανάκτηση 

«Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο αστυνομικός που πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη, στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση», τονίζει σε σχόλιό της η ΚΝΕ.

«Αποδεικνύεται -γι' άλλη μια φορά- ότι η όξυνση της καταστολής και η αστυνομική αυθαιρεσία μόνο μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι. Είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό. Το ίδιο ισχύει και για την αστική δικαιοσύνη, που την ίδια ώρα που ελευθερώνει με συνοπτικές διαδικασίες τον αστυνομικό, δικάζει εργάτες και συνδικαλιστές, που αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, σέρνει μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε "διαδηλωτοδικεία" κ.ά.», επισημαίνει η ΚΝΕ και καταλήγει στο σχόλιό της: «Απαιτούμε την άμεση τιμωρία όλων των ενόχων για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές