πουρές
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά

Ο πουρές αποτελεί βασικό συνοδευτικό πολλών πιάτων και είναι μία εύκολη λύση στην παρασκευή του.

Εντούτοις, πολλοί τον προτιμούν πιο γευστικό, ή σε παραλλαγές του. Ποιοι είναι οι τρόποι να νοστιμίσετε τον πουρέ σας;

Μυρωδικά, μυρωδικά και πάλι μυρωδικά

Μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, άνηθος, μάραθος, βασιλικός, δυόσμος, καυκαλήθρες, όλα τα μυρωδικά «παίζουν». Αυστηρός κανόνας δεν υπάρχει. Καλό πάντως είναι να βάζουμε τα μυρωδικά που χρησιμοποιήσαμε στο φαγητό που συνοδεύει ο πουρές ή ταιριαστούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα, αν τον σερβίρουμε πλάι σε κρεατικά κοκκινιστά με κανέλα και μαϊντανό, ταιριάζει να προσθέσουμε μαϊντανό ή λίγο θυμάρι. Σε λεμονάτα με άνηθο, ταιριάζει ο πουρές με άνηθο, μάραθο ή ρίγανη. Αν συνοδεύει ψάρια ψητά, ταιριάζουν ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος, το σχοινόπρασο. Οι συνδυασμοί άπειροι.

Ψητή πατάτα αντί βραστής

Ένας εξαιρετικής νοστιμιάς πουρές είναι αυτός που γίνεται με τις πατάτες που ψήνονται μαζί με φουρνιστά κρεατικά (κοτόπουλο, αρνί, κατσικάκι κ.λπ.). Αφού ψήσουμε το φαγητό, βγάζουμε τις πατάτες, τις πολτοποιούμε και τις ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας όσο ζουμί από το ταψί χρειάζεται ώστε να προκύψει ένας πουρές λείος και όσο σφιχτός θέλουμε. Λάδι ή βούτυρο δεν χρειάζεται να βάλουμε – αρκεί το λίπος που θα έχει «αφήσει» το κρέας στο ταψί. Εμπλουτίζουμε τον πουρέ με τα μυρωδικά που χρησιμοποιήσαμε στο ψητό.

Τυρί για όλα

Μικρή ποσότητα από ψιλοτριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας μπορεί να κάνει πιο πλούσιο και γευστικό τον απλό πουρέ πατάτας. Ταιριάζουν η παρμεζάνα, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι. Τόνους υπόξινους θα δώσουμε στον πουρέ αν χρησιμοποιήσουμε λευκά τυριά, λιωμένα ελαφρώς με το πιρούνι ή κομματιασμένα, όπως φέτα, μανούρι ή το πιο ελαφρύ ανθότυρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο στον πουρέ. Οι πιο τολμηροί μπορούν να βάλουν πιο πικάντικα και ιδιαίτερα τυριά, όπως ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα, αλλά και κοπανιστή Μυκόνου. Προσοχή, όμως, στις ποσότητες, γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει πολύ λιπαρό ή να υπερκαλυφθεί η γεύση του πουρέ. Τα τυριά τα προσθέτουμε λίγο πριν αποσύρουμε τον πουρέ από τη φωτιά για να λιώσουν ή να μαλακώσουν ελαφρώς.

Πηγή: gastronomos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητές δίνουν πανελλήνιες, κάθονται σε θρανία και τους μιλάει δασκάλα
Πανελλήνιες 2026: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά
Προτεινόμενα θέματα για το μάθημα των Μαθηματικών για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων στα Γενικά Λύκεια
Πανελλήνιες 2026: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά
ΜΑΘΗΤΕΣ
Σχολεία: Επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές - Πότε κλείνουν για καλοκαίρι
Επιστρέφουν οι μαθητές σήμερα στα σχολεία μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις του Ιουνίου και τις καλοκαιρινές διακοπές
Σχολεία: Επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές - Πότε κλείνουν για καλοκαίρι