διεθνης αμνηστια
«Το υπουργείο οφείλει να δώσει δημοσίως απαντήσεις: Πώς θα διασφαλιστεί επιτέλους η λογοδοσία και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη; Δυστυχώς, η ηγεσία του φαίνεται να κωφεύει στις εκκλήσεις τόσο της Διεθνούς Αμνηστίας όσο και της κοινωνίας των πολιτών συνολικά»

Η Διεθνής Αμνηστία βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό να παραδώσει στον υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο τις πάνω από 10.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας.

Η πολυετής έρευνα και παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας στο θέμα έχει πλέον αποτυπώσει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι, στην Ελλάδα, η παράνομη χρήση βίας από μέλη των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί ένα συστημικό και όχι κατ’ εξαίρεση φαινόμενο, που αναπαράγεται και μέσα από μια κουλτούρα ατιμωρησίας.

Το συμπέρασμα αυτό ανέδειξε ακριβώς ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος περιγράφοντας τις εμπειρίες και τον αγώνα του για δικαίωση:

«Μετά από δέκα χρόνια περιμένω την πρωτόδικη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό που ζητάω είναι δικαιοσύνη. Αυτό που ζητάγαμε χρόνια σαν Ένωση Φωτορεπόρτερ είναι η ΕΔΕ να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή και επίσης οι αστυνομικοί των ΜΑΤ στα κράνη τους να φέρουν ευκρινή νούμερα για να μπορούμε να τους αναγνωρίζουμε».

Για τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, από την άλλη, η δικαίωση ήρθε στα διοικητικά δικαστήρια 11,5 χρόνια μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του, με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία απέρριψε την έφεση του δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης που επιδίκαζε αποζημίωση και έκανε δεκτή την έφεση του Μανώλη Κυπραίου.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να συναντήσει τον υπουργό, αλλά δυστυχώς το υπουργείο δεν έχει αποκριθεί σε καμία από τις εκκλήσεις μας. Ακόμα και σήμερα, η οργάνωση, που αιτήθηκε εκ νέου να συναντήσει τον υπουργό για να του παραδώσει τις υπογραφές, απάντηση δεν έλαβε. Αντ’ αυτού, η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που διαμαρτυρήθηκε σήμερα ειρηνικά έξω από το υπουργείο ήρθε αντιμέτωπη με τη στενή παρακολούθηση της αστυνομίας.

«Το υπουργείο οφείλει να δώσει δημοσίως απαντήσεις: Πώς θα διασφαλιστεί επιτέλους η λογοδοσία και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη; Δυστυχώς, η ηγεσία του φαίνεται να κωφεύει στις εκκλήσεις τόσο της Διεθνούς Αμνηστίας όσο και της κοινωνίας των πολιτών συνολικά»: Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στην ελευθερία της συνάθροισης σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, με τις συχνότατες καταγγελίες για μη αναγκαία και υπέρμετρη χρήση βίας και για μια νομοθεσία που δεν συνάδει με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να λογοδοτήσουν και να μιλήσουν δημόσια για τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να λάβουν με σκοπό την προστασία και την ενίσχυση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και στη συνάθροιση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα