Έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας για εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Την αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο από 2 έως 7 έτη περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί έως τις 24 Νοεμβρίου.

Αύξηση των ορίων ηλικίας για τους δημόσιους υπαλλήλους έως και 7 έτη αλλά και την υφαρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που εκτιμάται στα 450.000 εκατ. ευρώ προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

Η σχετική διάταξη ορίζει ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010-2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης κρίνεται με βάση τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον νόμο 4336/2015, εφόσον αυτά  συμπληρωθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Αντιθέτως, αν τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον νόμο 4336/2015 δεν συμπληρώνονται εντός του 2022, οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας τα έτη 2010-2012 δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011, αλλά δεν συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2015 δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά θα δικαιούται μειωμένη σύνταξη μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του.

Σε ό,τι αφορά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, με τις επιχειρούμενες αλλαγές τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυξάνονται από 7 σε 9, ώστε να αποκτήσει η κυβέρνηση πλειοψηφία σε αυτό, και συστήνεται θέση διοικητή, ο οποίος δεν θα είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά θα διορίζεται από τον υπουργό Εργασίας. Επιπλέον, ο διοικητής θα έχει τη δυνατότητα εκχώρησης του συνόλου της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου σε ανώνυμη εταιρία, που συστήνεται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της πολυδιαφημισμένης παραγραφής των οφειλών, η διάταξη περιορίζει την παραγραφή στη δεκαετία και δεν αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Αποτέλεσμα, το όφελος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να είναι μηδαμινό, καθώς θα παραγραφούν οφειλές μόλις 250 εκατ. ευρώ, σε σύνολο χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία 43,5 δισ. ευρώ!

Η λεηλασία του ΜΤΠΥ

Στο νομοσχέδιο με συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται η κατάργηση της αυτοδιαχείρισης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και ο διαμοιρασμός της περιουσίας του σε δύο εταιρείες διαχείρισης.

Προβλέπεται θέση διοικητή του ταμείου ο οποίος θα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες, διοικητικές, οικονομικές, πειθαρχικές, με μόνη υποχρέωση λογοδοσίας στον υπουργό, ο οποίος θα μπορεί να ορίζει τα 5 από τα 9 μέλη στο Δ.Σ. Η ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ, που αποκτήθηκε από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημόσιων υπαλλήλων), μεταβιβάζεται σε Α.Ε. με απόφαση του διοικητή. Το ΜΤΠΥ διαθέτει κινητή περιουσία 440.000.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 40.000 τ.μ., που αποφέρουν 5.200.000 ευρώ ετησίως στο ταμείο.

«Αυτό το ταμείο θα ξεπουληθεί και θα λεηλατηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα