φαρμακα
Τα κενά στα ράφια των φαρμακείων αφορούν όλο το φάσμα των παθήσεων – αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, οφθαλμολογικά, αναπνευστικά, νευροληπτικά κ.ο.κ. – ενώ για τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα γενόσημα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα» περίπου 200 σκευάσματα που αφορούν όλο το φάσμα των παθήσεων λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.

Από το ένα φαρμακείο στο άλλο πηγαίνουν οι ασθενείς αναζητώντας τα φάρμακα που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Απλά φάρμακα όπως παιδικά σιρόπια, θρομβολυτικά αλλά και αναντικατάστατα όπως κορτιζόνες παρουσιάζουν έλλειψη.

Η μακρά λίστα ελλείψεων σε φάρμακα «πρώτης γραμμής» έχει απορρυθμίσει τη λειτουργία των φαρμακείων αλλά και τη θεραπεία των ασθενών. Μάλιστα και σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν λείπουν εκείνες οι περιπτώσεις όπου φαρμακοποιοί «μοιράζουν» τις συσκευασίες στα δύο ή ακόμη και στα τρία σε μία προσπάθεια να μη λείψει (έστω για ημέρες) η αγωγή σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Αλλωστε, τα κενά στα ράφια των φαρμακείων αφορούν όλο το φάσμα των παθήσεων – αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, οφθαλμολογικά, αναπνευστικά, νευροληπτικά κ.ο.κ. – ενώ για τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα γενόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αριθμεί 79 σκευάσματα – για τα οποία έχει προσωρινά απαγορευτεί η διαδικασία των παράλληλων εξαγωγών -, παρ’ όλα αυτά οι εκπρόσωποι του κλάδου στις τακτικές συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς κάνουν λόγο για ελλείψεις σε 150 επιπλέον σκευάσματα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τροχαίο με το ΚΤΕΛ Κέρκυρας γεμάτο φοιτητές
Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»
Σοκαριστική καταγγελία γονέα στο alfavita για το δρομολόγιο Αθήνα – Κέρκυρα: «Αποκοιμήθηκα στο τιμόνι», φέρεται να ομολόγησε ο οδηγός στους επιβάτες
Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»
Δόμνα Μιχαηλίδου
Πανελλήνιες - 1.000€ σε παιδιά αγροτών: Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι υποτροφίες
Παράλληλα διπλασιάζεται η στήριξη σε Θεσσαλία και ευάλωτες ομάδες μέσω των προγραμμάτων ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικογένειας Δόμνας...
Πανελλήνιες - 1.000€ σε παιδιά αγροτών: Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι υποτροφίες
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Υπουργείο Παιδείας: Ζητά στοιχεία εκπαιδευτικών που δεν παρακολουθήσαν επιμόρφωση
Το υπουργείο Παιδείας ζητά τα στοιχεία των εκπαιδευτικών που δεν παρακολούθησαν την εισαγωγική επιμόρφωση του ΙΕΠ το 2023
Υπουργείο Παιδείας: Ζητά στοιχεία εκπαιδευτικών που δεν παρακολουθήσαν επιμόρφωση