Πλεύρης ναζιστικός χαιρετισμός
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Παρέμβαση του πρόεδρου του ΔΣΑ για τον ναζιστικό χαιρετισμό στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Δεύτερη πειθαρχική δίωξη σε βάρος του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη, συνηγόρου του Γιάννη Λαγού, για τον ναζιστικο χαιρετισμό μέσα στη δικαστική αίθουσα που διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, άσκησε ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήσης Κωνσταντίνου.

 Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας είχε αποστείλει το Σάββατο επιστολές τόσο στον κ. Κωνσταντίνου, όσο και στην πρόεδρο και στην εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Βερβεσος  ζητούσε την αμελλητί διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας για το περιστατικό αυτό και τη συσχέτισή της με συναφή εκκρεμή για ίδια συμπεριφορά, που έλαβε χώρα στις 28.9.2022, από τον ίδιο δικηγόρο, ενώπιον του ιδίου δικαστηρίου.

Το ψήφισμα του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για τον ναζιστικο χαιρετισμό.

«Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δικηγόρου Αθηνών, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε, τα κάτωθι:

1. Ο δικηγόρος είναι από τη φύση του λειτουργήματός του υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με καθήκον να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους δημοκρατικούς θεσμούς (άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων, Προοίμιο και άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος).

2. Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ έχει διαχρονικά στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, απάδουν στο δικηγορικό ήθος και αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη.

3. Για τη συμπεριφορά συνηγόρου υπεράσπισης στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό χαιρέτισε ναζιστικά κατά τη δικάσιμο της 28.9.2022 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς και για το παρεμφερές περιστατικό της 7.10.2022, έχουν αναληφθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι σχετικές πρωτοβουλίες.

4. Εφόσον η σχετική πράξη τελείται κατά τη διάρκεια της δίκης, το Δικαστήριο υποχρεούται να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο. Για το λόγο αυτό, εστάλη ήδη επιστολή προς την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα της έδρας του A' Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με αίτημα να διερευνηθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας η συγκεκριμένη συμπεριφορά».

Παράλληλα, μετά την πρόσφατη επιστολή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήσης Κωνσταντίνου, άσκησε σήμερα δεύτερη προκαταρκτική πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Κωνσταντίνου Πλεύρη, συνηγόρου του Γιάννη Λαγού, για το ναζιστικό χαιρετισμό του μέσα στην δικαστική αίθουσα που δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Βερβεσός το περασμένο Σάββατο είχε στείλει επιστολές για το εν λόγω θέμα, τόσο στον Ζήση Κωνσταντίνου όσο και στην πρόεδρο και στην εισαγγελέα του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κινηματογράφος
Ο κινηματογράφος μπαίνει στην τάξη: Φοιτητές του ΑΠΘ διδάσκουν τη 7η τέχνη στα σχολεία
Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πρόγραμμα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου...
Ο κινηματογράφος μπαίνει στην τάξη: Φοιτητές του ΑΠΘ διδάσκουν τη 7η τέχνη στα σχολεία
Ζαχαράκη
Αποστομωτική απάντηση Ζαχαράκη σε Βελόπουλο για τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης
Εντονη αντιπαράθεση που προκλήθηκε μετά τις βαρύτατες καταγγελίες του Κυριάκου Βελόπουλου κατά της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.
Αποστομωτική απάντηση Ζαχαράκη σε Βελόπουλο για τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης
Πολλαπλό βιβλίο
Πολλαπλό βιβλίο: Γιατί δόθηκε παράταση στις πιο κρίσιμες τάξεις του Λυκείου
Γιατί δόθηκε παράταση στο πολλαπλό βιβλίο για τη Β' και Γ' Λυκείου - Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου
Πολλαπλό βιβλίο: Γιατί δόθηκε παράταση στις πιο κρίσιμες τάξεις του Λυκείου