νοσοκομείο, πανδημία, γιατρός, άρρωστοι, ΜΕΘ
Η μειωμένη ανθεκτικότητα του ΕΣΥ φαίνεται να αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην μεγάλη θνησιμότητα από κορονοϊό.

Όλα τα στοιχεία «δείχνουν» αποτρέψιμους θανάτους, λόγω «λειτουργικής κατάρρευσης» του ΕΣΥ, υποστηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τη νέα μελέτη του επικ. καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα.

Ο κ. Ξανθός αναφέρει ειδικότερα ότι η νέα μελέτη «ενισχύει την κοινά αποδεκτή στον ιατρικό χώρο άποψη ότι ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στην υγειονομική τραγωδία των 33.000 θανάτων στη χώρα μας, ήταν η μειωμένη ανθεκτικότητα του ΕΣΥ». «Όχι λόγω αντικειμενικής αδυναμίας να ανταποκριθεί στην 'πίεση' της πανδημίας», όπως αναφέρει, «αλλά λόγω της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηριχθεί στον απαιτούμενο βαθμό η δημόσια περίθαλψη, από το πρωτοβάθμιο και προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι τα ΤΕΠ, τις κλινικές covid, τις ΜΕΘ και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα».

Καθοριστική η αδυναμία του ΕΣΥ

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «ειδικά για τις ΜΕΘ, αποδεικνύεται ότι, παρά τον 'υπερδιπλασιασμό' τους, όπως επαίρονταν προκλητικά και παραπειστικά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με covid επιδεινώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη και ήταν σε ποσοστά μη αποδεκτά για ευρωπαϊκή χώρα (72,7% εντός ΜΕΘ και 97,7% για ασθενείς εκτός ΜΕΘ)».

Σημειώνει πως «η αιτιολογία αυτής της τραγικής εξέλιξης μπορεί να είναι πολυπαραγοντική, όμως ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη επαρκούς και έμπειρου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ή υποχώρηση των standards ασφάλειας στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής και συνολικά του ΕΣΥ». Κατά τον κ. Ξανθό «επιβεβαιώνεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η καθοριστική παράμετρος για την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ δεν είναι οι υποδομές και ο εξοπλισμός, αλλά το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό». Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «αγνόησε για λόγους ιδεοληπτικούς (επειδή δεν ήθελε την ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας) αυτό το στοιχείο, επέλεξε να μην ενισχύσει τα κρίσιμα τμήματα του ΕΣΥ και να μην επιμερίσει το βάρος της covid φροντίδας και στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα το λειτουργικό black out των νοσοκομείων, τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και την πρωτιά στην Ευρώπη στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (βλ. στοιχεία του Our World in Data για την περίοδο  Σεπτέμβριος 2021- Σεπτέμβριος 2022)». 

Καταληκτικά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «οι αντιεπιστημονικές και αμετροεπείς δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν ίσως το λιγότερο» και πως «το μείζον είναι οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τους αποτρέψιμους θανάτους, την κατάρρευση του ΕΣΥ, τις ανισότητες στην περίθαλψη και την έκρηξη των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας».

Τι ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

«"Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ" έλεγαν και "φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν" προκαλούσε ο ΠΘ στη Βουλή», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter.

«Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγνώμη; Όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites tsanta
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
«Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το...
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Φοιτητές στο Χάρβαρντ
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)
Οι φοιτητές του Χάρβαρντ αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)