robin-wiliams
Ο αγαπημένος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του, μια μέρα σαν σήμερα, 11 Αυγούστου του 2014

Ο κωμικός ηθοποιός του Χόλιγουντ, Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του, μια μέρα σαν σήμερα, 11 Αυγούστου του 2014. Ήταν μόλις 63 χρονών. Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς ήταν διάσημος και εξαιρετικά αγαπητός ηθοποιός που έγινε γνωστός από ταινίες όπως «Καλημέρα Βιετνάμ», «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», «Η Κυρία Ντάουτφαϊερ»…

Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς είχε βραβευτεί με Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» ενώ είχε προταθεί τρεις φορές για βραβείο Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Είχε επίσης βραβευθεί με δύο βραβεία Έμμυ, έξι Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών και τέσσερα βραβεία Γκράμι.

Ο φιλέλληνας Ρόμπιν Ουίλιαμς

Η σχέση του δημοφιλούς ηθοποιού με την Ελλάδα ήταν στενή και είχε επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές. Μάλιστα σε συνέντευξη του, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε πει με το πηγαίο χιούμορ που τον διέκρινε και την παιδική αφέλεια που χαρακτήριζε τις αντιδράσεις του: «Έχω πάει σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νησιά. Εκεί είδα αρχαιολογικούς χώρους που με έκαναν να σκεφτώ το εξής: Είναι απίστευτο ότι εδώ αναπαράγονται όλα όσα έχουμε διαβάσει στην ελληνική μυθολογία. Η ελληνική ιστορία είναι κάτι στο οποίο πρέπει να υποκλιθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα. Ίσως, η οικονομία της Ελλάδας να πηγαίνει κατά διαόλου (Ήταν η εποχή της οικονομικής κρίσης) αλλά αυτό δε σημαίνει πως είστε αβοήθητοι. Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και στην Ευρώπη και στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ, είναι η κληρονομιά και η ταυτότητα σου. Ο Παρθενώνας δε φεύγει από την Αθήνα. Είναι εκεί για να υπενθυμίζει ότι όλη αυτή η πρόοδος και η ευημερία μπορούν μια μέρα να επιστρέψουν. Για παράδειγμα, σήμερα είμαι στην Αγγλία, και δεν έχω να πάω πουθενά. Τι να δεις; Το παλάτι του Μπάκιγχαμ; Δε με ενδιαφέρει. Όπως και όταν πάω στη Γερμανία, δε με ενδιαφέρει να δω το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο δεν είναι σύμβολο ευημερίας, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει τη Δήλο, τον Παρθενώνα και τις Μυκήνες».

Ένα τραγικό τέλος

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του, μια μέρα σαν σήμερα, 11 Αυγούστου του 2014. Ο αγαπητός ηθοποιός έδωσε τέλος σε μια μακρά και δύσκολης περίοδο παρακμής, όπως παρουσιάστηκε στην βιογραφία του «Robin», γραμμένη από τον ρεπόρτερ των «New York Times» Ντέιβ Ίτζκοφ.

Τους μήνες που προηγήθηκαν του θανάτου του, ο Ουίλιαμς αντιμετώπισε τρομακτικές προκλήσεις, απογοητεύσεις και δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά του. Η καριέρα του στον κινηματογράφο πήγαινε απ’ το κακό στο χειρότερο, είχε ακόμα ενοχές για το διαζύγιό του με τη Μάρσα Γκέρσες, τη δεύτερη σύζυγό του και μητέρα των δύο από τα παιδιά του, και προσπαθούσε να προσαρμοστεί στη νέα ζωή του με την τρίτη σύζυγο του, Σούζαν Σνάιντερ, την οποία είχε παντρευτεί το 2011.

Και εκτός των άλλων ο Ρόμπιν Ουίλιαμς αντιμετώπιζε καταιγιστικές εξελίξεις με την υγεία του: τον Μάιο του 2014, είχε διαγνωτεί με τη νόσο του Πάρκινσον, είδηση που επηρέασε σοβαρά και έκανε να καταρρεύσει ψυχολογικά ο άλλοτε υπερκινητικός κωμικός. Ακόμη πιο συντριπτικό όμως από αυτό ήταν η πιθανότητα να είχε γίνει μια λάθος διάγνωση. Οι γιατροί υποψιάζονταν κάτι πολύ πιο σοβαρό, από τη νόσο του Πάρκινσον. Έκαναν εξετάσεις για «άνοια με σωμάτια Lewy», μια επιθετική και ανίατη διαταραχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Η ασθένεια αυτή παρουσιάζει χρόνια απώλεια των γνωστικών λειτουργιών και χαρακτηρίζεται από προοδευτική παραβίαση της μνήμης, της ομιλίας, της πρακτικής, της σκέψης…

«Φαινόταν να μην έχει δυνάμεις»...

Το φθινόπωρο του 2013, ο φίλος του Ουίλιαμς, Μπίλι Κρίσταλ και η σύζυγός του, Τζάνις, κάλεσαν τον Ρόμπιν να παρακολουθήσουν μια κωμωδία σε κινηματογράφο στο Λος Άντζελες. Όταν συναντήθηκαν στο πάρκινγκ, ο Κρίσταλ εντυπωσιάστηκε: «Είχα να τον δω περίπου τέσσερις ή πέντε μήνες και όταν βγήκε από το αυτοκίνητο έμεινα έκπληκτος από την εμφάνισή του. Ήταν πολύ αδύνατος και φαινόταν να μην έχει δυνάμεις».

Όταν οι τρεις φίλοι αποχαιρετίστηκαν στο τέλος της βραδιάς, ο Ρόμπιν έδειξε απρόσμενη συγκίνηση. «Με αγκάλιασε για να με αποχαιρετίσει και εμένα και τη Τζάνις, και άρχισε να κλαίει», είπε ο Κρίσταλ.

Στις 28 Μαΐου του 2014, τελικά δόθηκε από τους γιατρούς στον Ρόμπιν η οριστική διάγνωση που ξεμπέρδευε το πλέγμα των ασθενειών που τον ταλαιπωρούσαν. Πραγματικά έπασχε από νόσο του Πάρκινσον, μια εκφυλιστική διαταραχή που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, βλάπτοντας τις κινητικές λειτουργίες και τη γνωστική λειτουργία.

Ο Ρόμπιν μοιράστηκε τα νέα της κατάστασης της υγείας του με το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον: με τα παιδιά του, με τους «δικούς» του συναδέλφους και με τους πιο στενούς φίλους του. Η Μπίλι Κρίσταλ διηγήθηκε τη συνομιλία με τον Ρόμπιν, όταν του αποκάλυψε τα νέα: «Γεια, Μπιλ, μόλις διαγνώστηκα με Πάρκινσον». Η φωνή του έτρεμε κι ήταν έτοιμος να κλάψει, θυμάται ο Κρίσταλ.

Συνεχίζει τη διήγησή του ο Μπίλι Κρίσταλ: «Δεν έχασα λεπτό. Λόγω της σχέσης μου με τον Μοχάμεντ Άλι, γνώριζα πολλούς και άριστους γιατρούς - ερευνητές για το Πάρκινσον. Στο Φοίνιξ, το ερευνητικό κέντρο είναι εξαιρετικό. Αν θέλεις, μπορούμε να σε πάμε εκεί. Θα ήταν εντελώς ανώνυμο. Να το φροντίσω; Θα ήθελες;»….

«Δεν τον είχα ξανακούσει τόσο τρομαγμένο», είπε ο Κρίσταλ. «Ο Ρόμπιν ήταν ο πιο τολμηρός κωμικός που γνώρισα ποτέ, ο πιο τολμηρός καλλιτέχνης που γνώρισα ποτέ. Αλλά εκείνη τη στιγμή είχα στην άλλη άκρη της τηλεφωικής γραμμής έναν φοβισμένο άνθρωπο»…

Παγιδευμένος στον ιστό της κατάθλιψης

Στις 21 Ιουλίου ήταν τα 63α γενέθλια του Ρόμπιν, αλλά λίγοι από τους φίλους του κατάφεραν να επικοινωνήσουν και να του εκφράσουν τις θερμές ευχές τους.

Το πρωί της 24ης Ιουλίου, η σύζυγός του, Σούζαν έκανε ντους όταν είδε τον Ρόμπιν στον νιπτήρα να κοιτάζει έντονα την εικόνα του στον καθρέφτη. παρακολουθώντας τον πιο προσεκτικά, παρατήρησε ότι ο Ρόμπιν είχε ένα βαθύ κόψιμο στο κεφάλι, το οποίο σκούπιζε με μια πετσέτα χεριών που είχε έσταζε αίμα. Κατάλαβε ότι ο Ρόμπιν είχε χτυπήσει το κεφάλι του στην ξύλινη πόρτα του μπάνιου και άρχισε να του φωνάζει: «Ρόμπιν, τι έκανες; Τι συνέβη;" Εκείνος απάντησε: «Το είχα υπολογίσει λάθος»...

Ήταν Κυριακή βράδυ 10 Αυγούστου. Ο Ρόμπιν και η Σούζαν ήταν μαζί στο σπίτι, όταν ο Ρόμπιν άρχισε να καταγίνεται με κάποια από τα ακριβά ρολόγια χειρός που είχε και που έδειξε ότι φοβόταν να μην κλαπούν· πήρε πολλά από αυτά, τα έβαλε σε μια κάλτσα καιέφυγε με προορισμό φίλους του, περίπου τρια χιλιόμετρα μακριά, για να τους δώσει τα ρολόγια για φύλαξη.

Αφού ο Ρόμπιν επέστρεψε στο σπίτι, η Σούζαν άρχισε να ετοιμάζεται για ύπνο. Της έκανε ένα μασάζ στα πόδια, τον ευχαρίστησε και… «Όπως κάναμε πάντα, είπαμε ο ένας στον άλλον, καληνύχτα, αγάπη μου»», θυμάται η Σούζαν.
Ο Ρόμπιν μπήκε και βγήκε από την κρεβατοκάμαρά τους αρκετές φορές· έψαξε την ντουλάπα του και τελικά έφυγε με ένα «iPad» για να διαβάσει, γεγονός που η Σούζαν ερμήνευσε ως καλό σημάδι. Είχαν περάσει μήνες από τότε που τον είχε δει τελευταία φορά να διαβάζει ή ακόμα και να βλέπει τηλεόραση. «Φαινόταν ότι τα πήγαινε καλύτερα με την ψυχολογία του. Εντάξει, τα πράγματα λειτουργούν καλά. Το φάρμακο έχει κάνει τη δουλειά του» θα πει αργότερα.

Τον είδε να φεύγει από το δωμάτιο γύρω στις 22:30 και να κατευθύνεται προς το ξεχωριστό υπνοδωμάτιο όπου κοιμόταν συνήθως και το οποίο βρισκόταν σε έναν μακρύ διάδρομο στην απέναντι πλευρά του σπιτιού τους. Όταν η Σούζαν ξύπνησε το επόμενο πρωί, Δευτέρα 11 Αυγούστου, παρατήρησε ότι η πόρτα της κρεβατοκάμαρας του Ρόμπιν ήταν ακόμα κλειστή, αλλά ένιωθε ανακουφισμένη που επιτέλους ξεκουραζόταν.

Οι οικιακοί βοηθοί τους, η Ρεμπέκα και ο Νταν ήρθαν στο σπίτι και η Ρεμπέκα ρώτησε πώς ήταν το Σαββατοκύριακο με τη Ρόμπιν. Η Σούζαν απάντησε χαρούμενη: «Νομίζω ότι γίνεται όλο και καλύτερος». Η Σούζαν περίμενε τον Ρόμπιν να ξυπνήσει για να συζητήσουν, αλλά όταν είδε ότι δεν σηκωνόταν μέχρι τις 10:30, έφυγε από το σπίτι για να κάνει κάποιες δουλειές.

Τον βρήκαν κρεμασμένο

Στις 11, η Ρεμπέκα και ο Νταν άρχισαν να ανησυχούν γιατί ο Ρόμπιν δεν είχε ακόμα βγει από το δωμάτιό του. Η Ρεμπέκα έβαλε ένα σημείωμα κάτω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας του Ρόμπιν για να τον ρωτήσει αν ήταν καλά, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

Στις 11:42, η Ρεμπέκα έστειλε μήνυμα στη Σούζαν για να ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ξυπνήσει τον Ρόμπιν ενώ ο Νταν είχε πάει να βρει ένα σκαμπό για να προσπαθήσει να κοιτάξει από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας του, από το εξωτερικό του σπιτιού.

Στο μεταξύ, η Ρεμπέκα χρησιμοποίησε έναν συνδετήρα για να ανοίξει με δύναμη την κλειδαριά στην πόρτα του υπνοδωματίου. Μπήκε στο δωμάτιο και έκανε μια τρομακτική ανακάλυψη: Ο Ρόμπιν είχε κρεμαστεί με μια ζώνη· ήταν νεκρός!

Πηγή: Έθνος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας