Αυτά είναι τα τέσσερα φονικά ψάρια των ελληνικών θαλασσών
Σε ποιες παραλίες συναντάμε λαγοκέφαλους- Πόσα ξενικά είδη συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες

Μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους αλιείς του νοτίου Αιγαίου αποτελεί η εμφάνιση λαγοκέφαλων, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τις ελληνικές ακτές. Τα ωκεάνια ψάρια που μετακόμισαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχουν κατακλύσει τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, είναι ένα είδος καταστροφικό για τα αλιεύματα των περιοχών, επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο αν καταναλωθεί το κρέας του, καθώς φέρει μια νευροπαραλυτική τοξίνη. Οι λαγοκέφαλοι είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο.

Λεοντόψαρο, φεγγαρόψαρο και Plotosus lineatus, είναι τρία ψάρια εξίσου επικίνδυνα που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες. Τα λεοντόψαρα έχουν μεταναστεύσει επίσης από τη Διώρυγα του Σουέζ. Τα μεγάλα τους πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο στον άνθρωπο.

Λαγοκέφαλος: Πόσα ξενικά είδη συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες

Αν και συναντάται στην Ελλάδα ήδη από το 2005, ο λαγοκέφαλος αποτελεί απειλή για την τοπική θαλάσσια πανίδα της χώρας, αφού, μη έχοντας φυσικό θηρευτή, εξαπλώνεται ραγδαία.

Λαγοκέφαλους συναντάμε στα Δωδεκάνησα, τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη, με την Παρασκευή Καραχλέ, βιολόγο, ιχθυολόγο και ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ, να σημειώνει πως μπορούν να φτάσουν έως και τα 9 κιλά. «Απαγορεύεται να το καταναλώνουμε γιατί έχει μια νευροτοξίνη για την οποία δεν έχουμε αντίδοτο».

Σύμφωνα με την κ. Καραχλέ, «στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 45 ξενικά είδη ψαριών τα οποία δεν είναι όλα επικίνδυνα». Μεταξύ αυτών και το λεοντόψαρο και το φεγγαρόψαρο αλλά και το Plotosus lineatus. «Το κράτος και η επιστημονική κοινότητα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προστατεύσουμε πρώτα τους ψαράδες».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

SEKSOUALIKH KAKOPOIHSH KORITSI
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα είχε βγάλει την 6χρονη κόρη της στην επαιτεία
Εις βάρος της μητέρας ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπορία ανθρώπου, ενώ σήμερα αναμένεται να απολογηθει
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα είχε βγάλει την 6χρονη κόρη της στην επαιτεία