Ψηφιακές ταυτότητες: Θα ισχύουν και εκτός Ελλάδας;
Aνοικτό το ενδεχόμενο να ισχύουν οι ψηφιακές ταυτότητες και εκτός Ελλάδος στο προσεχές μέλλον

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ψηφιακές ταυτότητες, οι οποίες θα βρίσκονται στα smartphone των Ελλήνων πολιτών.

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου.

Η τροπολογία για τη δημιουργία του Gov.gr Wallet κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή και περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, στο ίδιο ψηφιακό «πορτοφόλι» θα υπάρχει και το δίπλωμα οδήγησης του πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα αρχίσει με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του κάθε πολίτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να ανοίγουν κάθε μέρα 1-2 ψηφία και αυτό δείχνει ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει ένα διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Η ψηφιακή ταυτότητα θα είναι αποδεκτή μόνο εντός των ελληνικών συνόρων σε αρχικό στάδιο της εφαρμογής της, ωστόσο πληροφορίες υποστηρίζουν ότι αυτό αναμένεται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον.

Σκέψεις για ρύθμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία υπάρχει ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητας του πολίτη, που την έχει αποθηκευμένη στο smartphone του.

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια διμερή συμφωνία με αυτές τις χώρες, έτσι ώστε οι ψηφιακές ταυτότητες των πολιτών και των δύο χωρών να είναι αποδεκτές σε αυτές τις δύο χώρες.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κεντρική ρύθμιση προκειμένου να μπορούν οι πολίτες που έχουν αποκτήσει και ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητα τους να έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούν και να είναι αποδεκτή σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ.

Έτσι, ένας πολίτης που χρησιμοποιεί το smartphone του για ψηφιακές πληρωμές με κάρτες και αποφεύγει να μεταφέρει μετρητά, θα έχει τη δυνατότητα να καταργήσει το πορτοφόλι του αντικαθιστώντας το με το κινητό τηλέφωνο του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καμαριέρα
Συλλογικές συμβάσεις: Οι νέοι μισθοί για εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί μετά την αύξηση – Αναλυτικοί πίνακες ανά ειδικότητα
Συλλογικές συμβάσεις: Οι νέοι μισθοί για εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό
αλεξ
Καυγάς μεταξύ Αλεξοπούλου και Στραβελάκη: "Πάρτε πίσω αυτό περί δολοφονίας χαρακτήρα"
Η αναφορά περί «δολοφονίας χαρακτήρα» προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Στραβελάκη, ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους, τονίζοντας ότι σε...
Καυγάς μεταξύ Αλεξοπούλου και Στραβελάκη: "Πάρτε πίσω αυτό περί δολοφονίας χαρακτήρα"
βροχή
Πότε ξεκινά η κακοκαιρία τον Φεβρουάριο - Βροχές για πολλές ημέρες μέσα στον μήνα
Επιδείνωση από Τετάρτη απόγευμα - Τοπικά δεν αποκλείονται ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας και παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές
Πότε ξεκινά η κακοκαιρία τον Φεβρουάριο - Βροχές για πολλές ημέρες μέσα στον μήνα