Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Ποιες είναι οι μη αναστρέψιμες παθήσεις - Πώς γίνεται η αξιολόγηση

Απαλλάσσονται οριστικά από την ταλαιπωρία της επανεξέτασης, όσοι ασθενείς πάσχουν από μη αναστρέψιμες αναπηρίες, ύστερα από την απόφαση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την πιστοποίηση της αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 22 του Νέου Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ το οποίο προβλέπει την απαλλαγή από επανεξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) των πασχόντων από μη αναστρέψιμες παθήσεις, και αναγνώριση της οριστικοποίησης της αναπηρίας, τόσο από την κοινωνικοασφαλιστική όσο και από την φορολογική διοίκηση.

Τι γίνεται όταν η κύρια πάθηση είναι στον Πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων

Πλέον, όταν η κύρια πάθηση του αιτούντος εμπίπτει στον Πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και αποδίδεται γι’ αυτήν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%:

α) η διάρκεια ισχύος του συνολικού ποσοστού αναπηρίας που συνδιαμορφώνεται σε περίπτωση συνυπαρχουσών παθήσεων προσδιορίζεται επ’ αόριστον 

β) για τη συγκεκριμένη πάθηση κατατίθεται εισηγητικός φάκελος παροχών αναπηρίας κατά την υποβολή της πρώτης αίτησης για αξιολόγηση, όπου και θα αξιολογηθεί. Στις επόμενες αξιολογήσεις δεν υποβάλλεται εκ νέου εισηγητικός φάκελος για τη συγκεκριμένη πάθηση, και το ποσοστό παραμένει το ίδιο με την αρχική αξιολόγηση, εκτός εάν πρόκειται για επιδείνωση αυτής.

Περαιτέρω, γίνεται αντιστοίχηση των παθήσεων με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης και συμπερίληψης και άλλων παθήσεων.

Δείτε εδώ ποιες είναι οι μη αναστρέψιμες παθήσεις

Πώς γίνεται η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση γίνεται έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία υποβάλλεται:

α. Στις αρμόδιες μονάδες του e-ΕΦΚΑ για συνταξιοδοτικές παροχές.

β. Στα κέντρα κοινότητας των δήμων για προνοιακές παροχές σε χρήμα.

γ. Στη γραμματεία ΚΕΠΑ που υπάγεται στη μονάδα του e-ΕΦΚΑ που εδρεύει στον τόπο κατοικίας του αιτούντος, για λοιπές κοινωνικές παροχές.
Τα αιτήματα που μπορούν να κατατίθενται στα ΚΕΠΑ αφορούν την καταβολή ή παράταση σύνταξης αναπηρίας, επιδόματος  απολύτου αναπηρίας, εξωιδρυματικού επιδόματος, αλλά και λοιπές κοινωνικές παροχές αναπηρίας και χαρακτηρισμό του ενδιαφερομένου ως άτομο με αναπηρία.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Ελληνική αποστολή της EOES 2024 στο Λουξεμβούργο
Μαθητική διάκριση στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων EOES 2024
Η Ελληνική αποστολή της EOES 2024 στο Λουξεμβούργο - Σε σύνολο 7 χρυσών, 14 αργυρών και 24 χάλκινων μεταλλίων, οι δύο ελληνικές ομάδες κατέκτησαν...
Μαθητική διάκριση στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων EOES 2024