Thumbnail
Η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει ότι ζητούνται επιστροφές υπέρογκων ποσών έως και 30.000 ευρώ

«Παράλογη» χαρακτηρίζει η ΕΣΑμεΑ διάταξη του υπουργείου Εργασίας που κόβει το προνοιακό επίδομα σε τεκνα με βαριά αναπηρία.

Με επιστολή της στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου η ΕΣΑμεΑ θέτει για πολλοστή φορά το σοβαρότατο θέμα που απασχολεί τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία και το οποίο αφορά στη διακοπή του προνοιακού επιδόματος των τέκνων με βαριά αναπηρία, όταν τους χορηγηθεί η σύνταξη των θανούντων γονέων τους που δικαιούνται.

Όπως τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι το επίδομα διακόπτεται στα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα τέκνα με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down κ.λπ.), στα οποία χορηγείται το επίδομα βαριάς αναπηρίας, σε περίπτωση που λάβουν οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο για τον ίδιο λόγο (σ.σ. για το ίδιο είδος αναπηρίας) ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή (ασφαλιστικό οργανισμό-ταμείο κλπ..), μεγαλύτερη ή ίση της κατώτερης αναπηρικής (βασικής) σύνταξης του ΟΓΑ, η οποία ανέρχεται στα 360 ευρώ μηνιαίως.

«Η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία και μόνο, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων στήριξής τους εντός της κοινότητας», τονίζει η ΕΣΑμεΑ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Το οξύμωρο είναι ότι το επίδομα κόβεται τη στιγμή που οι ανάγκες του ατόμου με βαριά αναπηρία αυξάνονται ακόμη περισσότερο, λόγω και της απώλειας του γονέα τους. Πρόκειται για μια παράλογη, άδικη, απάνθρωπη και τιμωρητική πρόβλεψη».

Τέλος, η ΕΣΑμεΑ αναφέρει ότι έχει καταγγελίες για περιπτώσεις στις οποίες καταβάλλεται λανθασμένα το επίδομα (διότι χορηγείται στο τέκνο σύνταξη μεγαλύτερη του ποσού των 360 ευρώ) από λάθος που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του δικαιούχου και όταν διαπιστώνεται το σφάλμα, ζητούνται επιστροφές υπέρογκων ποσών 10, 20 και 30.000 ευρώ!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

georgiadis
Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη για Καραμανλή: «Αντί να πούμε μπράβο που παραιτήθηκε, τον σταυρώνουμε»
«Δεν έγινε ένα έγκλημα, όπως λένε από το πρωί έως το βράδυ. Ο Καραμανλής ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Ο Μητσοτάκης ήθελε να πεθάνουν τα παιδιά; Άρα,...
Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη για Καραμανλή: «Αντί να πούμε μπράβο που παραιτήθηκε, τον σταυρώνουμε»