Thumbnail
Μια μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό Vaccines, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η σωματική άσκηση, λειτουργεί συνδυαστικά με τον εμβολιασμό στην ανάπτυξη περισσότερων αντισωμάτων

Η καθιστική ζωή δε συνιστά «σύμμαχο» στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ωστόσο, καθημερινές δραστηριότητες και η η σωματική άσκηση συντελούν, στην ανάπτυξη περισσοτέρων αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Συμπέρασμα επιστημονικής ομάδας

Μια μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό Vaccines, οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα. Τη συγγραφική ομάδα αποτελούν οι δρ Πέτρος Ντίνας ερευνητής φυσιολογίας του ανθρώπου, δρ Γιάννης Κουτεντάκης ομότιμος καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς», δρ Λεωνίδας Ιωάννου ερευνητής περιβαλλοντικής φυσιολογίας, δρ Γιώργος Μέτσιος καθηγητής κλινικής εργοφυσιολογίας, και δρ Γιώργος Κήτας καθηγητής ρευματολογίας του Πανεπιστημίου τουBirmingham, Αγγλία.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ομότιμος Καθηγητής Δρ Γιάννης Κουτεντάκης, «η ανάγκη διεξαγωγής της εν λόγω μελέτης βασίστηκε στο γεγονός ότι ενώ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών που, σχεδόν στο σύνολό τους, ανάγουν την άσκηση ως τον καλύτερο σύμμαχο και προστάτη της υγείας, τα δεδομένα αναφορικά με το κατά πόσο η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ήταν σποραδικά και συγκεχυμένα».

«Επομένως, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να αντληθεί αυτή η πληροφόρηση, σε μία εποχή μάλιστα όπου το κυρίαρχο μέλημα της ανθρωπότητας ήταν η ολιστική αντιμετώπιση μίας πανδημίας, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία» αναφέρει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Πέτρος Ντίνας, ο οποίος είναι ειδικός στις μετα-αναλύσεις.

Τι εξάγεται από τη σχετική μελέτη

«Η μετα-ανάλυση είναι πολύπλοκο ερευνητικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει την αξιολόγηση χιλιάδων δημοσιευμένων μελετών με εκατομμύρια ανθρώπινα δείγματα από όλο τον κόσμο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύει ή όχι ένα ερευνητικό ερώτημα».

Ο δρ Ντίνας συνεχίζει λέγοντας ότι «η δική μας μετα-ανάλυση έδειξε: α) ότι υγιή άτομα που αθλούνται ή έχουν ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής, αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα μετά από εμβολιασμό, σε σχέση με αυτούς που έχουν υιοθετήσει ένα καθιστικό τρόπο ζωής, β) ότι οι άνδρες και γυναίκες άνω των 64 ετών που ασκούνται συστηματικά, αναπτύσσουν τον ίδιο βαθμό αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό σε σχέση με νεότερα άτομα που επίσης ασκούνται συστηματικά, και γ) ότι, αναφορικά με τον SARS-CoV-2, η έλλειψη σωματικής άσκησης συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό».

«Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετά δεδομένα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τα όλα τα εμβόλια πλην αυτού της γρίπης, τα ευρήματά μας ενισχύουν τη διεθνή βιβλιογραφία σύμφωνα με την οποία η κατάλληλη σωματική δραστηριότητα, υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων γυμναστών, αποτελεί ένα φθηνό και με μηδενικές παρενέργειες φάρμακο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και την επιτυχή αντιμετώπιση όλων σχεδόν των ασθενειών σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας – αναδεικνύοντας έτσι την άσκηση ως μία πρακτική υπεράνω φύλου ή ηλικίας» καταλήγει ο Ομότιμος Καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς δρ Γιάννης Κουτεντάκης».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα