pyrkagia mati
George Vitsaras / SOOC
Έφεση κατά του βουλεύματος για το Μάτι από τον εισαγγελέα Εφετών - Zητά να δικαστούν για πλημμέλημα οι 24 από τους 28 κατηγορούμενους

Το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει τις επόμενες ημέρες την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι συνολικά 28 κατηγορούμενοι για την τραγωδία από την πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, μετά την έφεση που άσκησε κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης ο οποίος διαφωνεί με τους πρωτοδίκες τόσο για την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής όσο και για την απαλλαγή έξι κατηγορουμένων.

Ο εισαγγελικός λειτουργός με την έφεσή του ουσιαστικά κρίνει πως για τους 103 νεκρούς που άφησε πίσω της η φωτιά, τους δεκάδες τραυματίες και τις τεράστιες υλικές καταστροφές, πρέπει να λογοδοτήσουν για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες 24 από τους 28 κατηγορούμενους, αντί των 18 που αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο κ. Μεϊδάνης απορρίπτει, θεωρώντας πως πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, τη θέση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι πρέπει να διενεργηθεί επιπλέον έρευνα για πέντε στελέχη (κατά τον επίμαχο χρόνο) της Πυροσβεστικής για την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έφεση του κ. Μεϊδάνη, υπήρξε απόλυτη ακυρότητα όσον αφορά τη διάταξη του βουλεύματος με την οποία τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ζήτησαν τη συνέχιση των ανακρίσεων για τους πέντε αξιωματικούς, του Πυροσβεστικού Σώματος με αναβαθμισμένη κατηγορία. Ο εισαγγελέας Εφετών τονίζει πως η απόλυτη ακυρότητα του σκέλους αυτού του βουλεύματος, οφείλεται στο ότι για την περαιτέρω διερεύνηση αναβαθμισμένης κατηγορίας και νέες ανακριτικές πράξεις πρέπει να έχει προηγηθεί εισαγγελική απόφαση. «Οφείλει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας» φέρεται να τονίζεται στην ασκηθείσα έφεση «άλλως η ακυρότητα είναι απόλυτη».

Ο κ. Μεϊδάνης επίσης διαπιστώνει πως και στο σκέλος του υπό κρίση βουλεύματος που διατάσσει την παραπομπή 13 κατηγορουμένων, της πρώην Περιφερειάρχου Αττικής, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και δημάρχων, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια ανάλογα με την εμπλοκή τους, υπάρχει πρόβλημα. Κατά τον εισαγγελέα Εφετών, τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εφόσον δεν όρισαν στο διατακτικό τους «συγκεκριμένα και ρητά» αν οι εν λόγω κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη, «αν και οι σε βάρος τους αποδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς», έχουν διαπράξει υπέρβαση εξουσίας.

Παράλληλα η έφεση του κ. Μεϊδάνη αφορά και το απαλλακτικό σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο κρίθηκε ότι πρέπει να απαλλαγούν 10 από τους 28 κατηγορούμενους , κυρίως αστυνομικοί και στελέχη της Αυτοδικοίκησης. Ο εισαγγελικός λειτουργός διαφωνεί με τους πρωτοδίκες και θεωρεί πως μόνο οι τέσσερις από τους 10 πρέπει να απαλλαγούν, ενώ οι υπόλοιποι έξι πρέπει να παραπεμφθούν για τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί καθώς σε βάρος τους «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις».

Να σημειωθεί ότι το υπό δευτεροβάθμια πλέον κρίση βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θεώρησε πως για την τραγωδία στο Μάτι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα 13 κατηγορούμενοι, να ερευνηθεί αναβάθμιση της κατηγορίας για 5 και να απαλλαγούν 10.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παπαδομαρκάκης
Δύο Μαθηματικοί και ένας Δικηγόρος εντάσσονται στο επιτελείο του Γ.Γ. Υπ. Παιδείας Γιάννη Παπαδομαρκάκη – Δημοσίευση στο ΦΕΚ
Σε ΦΕΚ δημοσιεύονται οι τρεις νέες προσλήψεις συνεργατών από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη
Δύο Μαθηματικοί και ένας Δικηγόρος εντάσσονται στο επιτελείο του Γ.Γ. Υπ. Παιδείας Γιάννη Παπαδομαρκάκη – Δημοσίευση στο ΦΕΚ
opsyd
Διορισμοί 10.000 εκπαιδευτικών: Από σήμερα ανοίγει το ΟΠΣΥΔ για υποβολή αιτήσεων
Ανοίγει σήμερα 13 Αυγούστου 2025 το ΟΠΣΥΔ για υποβολή αιτήσεων – Πώς θα δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί τις επιθυμητές περιοχές για τους 10.000 μόνιμους...
Διορισμοί 10.000 εκπαιδευτικών: Από σήμερα ανοίγει το ΟΠΣΥΔ για υποβολή αιτήσεων
syntaksi
Συντάξεις: Αναδρομικά έως 12.500 ευρώ για 130.000 δικαιούχους – Πληρωμές από τέλη Αυγούστου
Αναδρομικά συντάξεων Αυγούστου: Έως 12.500 ευρώ για 130.000 δικαιούχους – Ποιοι θα τα πάρουν πρώτοι
Συντάξεις: Αναδρομικά έως 12.500 ευρώ για 130.000 δικαιούχους – Πληρωμές από τέλη Αυγούστου
G._Gennimatas
Πτώση ασανσέρ στο «Γ. Γεννηματάς»: Ανακαλούν εκδικητικά την άδεια της εργαζόμενης επειδή ανέφερε το περιστατικό
«Θέλουν να ακυρώσουν την άδεια της τεχνολόγου για να την εκδικηθούν και ομολογούν ταυτόχρονα πως υπάρχουν "σοβαροί λόγοι ασφάλειας"»
Πτώση ασανσέρ στο «Γ. Γεννηματάς»: Ανακαλούν εκδικητικά την άδεια της εργαζόμενης επειδή ανέφερε το περιστατικό