Τι είναι η μετάλλαξη «Silent Omicron» και γιατί ανησυχεί τους επιστημόνες

Μια νέα υπο-παραλλαγή της Omicron εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανέφερε την Κυριακή η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) ανέφερε ότι 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μολύνθηκαν από την COVID-19 το περασμένο Σαββατοκύριακο – ένα υψηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι μπορούν να αλληλεπιδρούν ελεύθερα μετά την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19 και την εμφάνιση της υπο-παραλλαγής Omicron BA.2, γνωστής και ως «Silent Omicron».

«Τώρα, ωστόσο, έχει εντοπιστεί μια άλλη μετάλλαξη που θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το XE είναι μια μετάλλαξη των στελεχών BA.1 και BA.2 της παραλλαγής Omicron – που ονομάζεται «ανασυνδυασμένη».

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η ανασυνδυασμένη μετάλλαξη XE εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι οι αρχικές δοκιμές αποκάλυψαν ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις υποδεικνύουν αύξηση 10% στον ρυθμό ανάπτυξης στην κοινότητα έναντι της BA.2, αλλά αυτό το εύρημα απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση. Το XE ανήκει στην παραλλαγή Omicron, με σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά μετάδοσης και της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSCA) δήλωσε τη Δευτέρα ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η XE είχε 9,8% υψηλότερο ποσοστό διασποράς σε σύγκριση με το BA.2.

Σύμφωνα με το UKHSCA, 637 κρούσματα XE έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία από τις 22 Μαρτίου.

Αυτός είναι μόνο ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων, με τα τελευταία δεδομένα από το Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) να υποδεικνύουν ρεκόρ 4,9 εκατομμυρίων τρεχόντων κρουσμάτων μόλυνσης από κορονοϊό.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε επίσης στην Ταϊλάνδη

Καθώς η υποπαραλλαγή είναι νέα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αλλά επί του παρόντος πιστεύεται ότι το XE δεν θα φέρει νέα συμπτώματα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του αρχικού στελέχους Omicron είναι το κρυολόγημα, ειδικά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό περιλαμβάνει καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο, σε αντίθεση με το αρχικό στέλεχος του ιού, που γενικά προκαλούσε πυρετό, βήχα και απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Ωστόσο, ο επίσημος κατάλογος των γενικών συμπτωμάτων του COVID-19 του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) επεκτάθηκε τη Δευτέρα για να συμπεριλάβει εννέα νέα σημεία της νόσου. Σύμφωνα με το nhs.uk, τα συμπτώματα του COVID-19 που πρέπει επίσης να εξετάσει ο πληθυσμός είναι: δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλοι, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, απώλεια όρεξης, διάρροια, αίσθημα αδιαθεσίας. 

Πηγή: ΕΡΤ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Νίκος Φίλης
Νίκος Φίλης: «Όσα δεν τολμά να πει η κυβέρνηση τα λέει η... Διαμαντοπούλου»
Ν. Φίλης: «Η κα Διαμαντοπούλου λέει όσα δεν τολμάει να διατυπώσει ανοιχτά η κυβέρνηση, μήπως βγει από την πολιτική αφάνεια, μήπως κερδίσει κάποιο...
Νίκος Φίλης: «Όσα δεν τολμά να πει η κυβέρνηση τα λέει η... Διαμαντοπούλου»
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων με ειδικά κριτήρια
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση: A. 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες και Β. 7.000...
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων με ειδικά κριτήρια
Ιερέας σε εκκλησία
Σοκαριστική καταγγελία για ιερέα: Γονείς τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Γονείς καταγγέλλουν ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους
Σοκαριστική καταγγελία για ιερέα: Γονείς τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών