Σέρρες: Εξιχνιάστηκαν απάτες σε βάρος οκτώ γυναικών με τη μέθοδο «love scamming»- Πώς δρούσε ο ιθύνων νους που παραμένει αταυτοποίητος
«Αλίευε» τα υποψήφια θύματά του χρησιμοποιώντας ψεύτικο προφίλ σε δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης - Πώς «ξάφριζε» τα θύματα

Συστηνόταν άλλοτε ως στρατιωτικός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων κι άλλοτε ως υπάλληλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), υποστηρίζοντας ότι δήθεν υπηρετεί σε χώρες της Ασίας, όπως το Αφγανιστάν και η Συρία.

«Αλίευε» τα υποψήφια θύματά του -όλες γυναίκες- χρησιμοποιώντας ψεύτικο προφίλ σε δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνούσε στη συνέχεια μαζί τους, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών κι ενίοτε τηλεφωνικά. Στις ατελείωτες ώρες επικοινωνίας, μιλούσε γλυκά και τρυφερά, εκφράζοντας ερωτικά συναισθήματα προς τις συνομιλήτριές του.

Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για απατεώνα που δεν επιδίωκε τίποτα παραπάνω από το να αποσπάσει χρήματα. Και πράγματι τα κατάφερε πείθοντας, με διάφορα τεχνάσματα, τα ανυποψίαστα θύματά του, να καταθέσουν διάφορα χρηματικά ποσά είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού είτε σε εταιρίες μεταφοράς χρημάτων.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ηράκλειας Σερρών εξιχνίασαν οκτώ τέτοιες περιπτώσεις απάτης, γνωστές ως «love scamming» ή «romance scamming», που τελέστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με συνολική λεία σχεδόν 170.000 ευρώ. Μπορεί ο «ιθύνων νους» να μην κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθεί από την αστυνομική έρευνα, ωστόσο εξακριβώθηκαν τα στοιχεία πέντε συνεργών του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, πρόκειται για δύο Ελληνίδες (67 και 48 ετών), δυο Νιγηριανούς (41 και 44 ετών) κι έναν Τούρκο υπήκοο (τα στοιχεία του ταυτοποιήθηκαν εν μέρει). Όπως προέκυψε, τα πέντε παραπάνω άτομα φαίνεται πως είναι δικαιούχοι των λογαριασμών, όπου τμηματικά κατατέθηκαν τα χρήματα.

Πώς «ξάφριζε» τα θύματα

Ποια, όμως, ήταν τα επιχειρήματα που επιστράτευε ο υποτιθέμενος Αμερικανός στρατιωτικός ή υπάλληλος του ΟΗΕ για να «ξαφρίσει» τα θύματα; Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη, φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε τα εξής τεχνάσματα υποστηρίζοντας:

*ότι θα έστελνε δέμα που δήθεν περιείχε χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα και θα έπρεπε να καταβληθούν χρήματα για τα έξοδα μεταφοράς και εκτελωνισμού,

*ότι δήθεν είχε συλληφθεί σε αεροδρόμιο σε χώρα της Ασίας και ζητούσε να καταβληθούν χρήματα ως υποτιθέμενη εγγύηση για την απελευθέρωσή του,

 *ότι θα έπαιρνε σύνταξη και θα ερχόταν να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, ζητώντας να αιτηθεί ως σύζυγός του άδεια από τον ΟΗΕ, καταβάλλοντας προηγουμένως κάποια χρηματικά ποσά.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των υποθέσεων που ήρθαν στο φως, αυτές αφορούν όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα τους νομούς Σερρών, Ημαθίας, Αχαΐας, Πέλλας, Αττικής και Θεσσαλονίκης (στις δύο τελευταίες περιοχές από δύο θύματα). Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των στοιχείων των άγνωστων συνεργών τους όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα