psomi
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μείωση 20% στην πώληση ψωμιού τον Φεβρουάριο - «Πλαφόν» στις πωλούμενες ποσότητες αλεύρων και ηλιέλαιου από τα σουπερμάρκετ

«Το ψωμί… ψωμάκι» θα πουν οι καταναλωτές καθώς νέο «μπαράζ» ανατιμήσεων έρχονται στο ψωμί, σε προϊόντα άρτου αλλά και σε άλλα βασικά είδη διατροφής όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Από την πλευρά τους οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ προσπαθώντας να περιορίσουν τον νέο κύκλο ακρίβειας και να διασφαλίσουν την επάρκεια στα ράφια αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές σε νέες αγορές, πέραν της Ουκρανίας που βρίσκεται σε πόλεμο. 

«Πλαφόν» από τα σουπερμάρκετ  

Είναι ενδεικτικό ότι ολοένα και περισσότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ σπεύδουν να ορίσουν «πλαφόν» στις πωλούμενες ποσότητες αλεύρων και ηλιέλαιου, τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης ενεργοποιεί πλατφόρμα για την παρακολούθηση των αποθεμάτων σε αλεύρι και ηλιέλαιο και πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά.

Η κατάσταση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη πυροδοτήσει ένα ανατιμητικό ντόμινο από τις αρχές του μήνα με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων και της εστίασης να αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις αυξήσεις που γίνονται από τους προμηθευτές.

«Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι» - Μείωση 20% στην πώληση ψωμιού 

«Ο κάθε αρτοποιός μόνος του θα εκτιμήσει τι θα “απορροφήσει” και ποια θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, σημειώνοντας ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο υπήρξε μείωση κατά 20% στην πώληση ψωμιού, συγκριτικά με το 2021 και πως η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης σε προϊόντα αρτοποιίας. Ήδη, σε ορισμένους φούρνους η τιμή της φραντζόλας έχει αγγίξει το 1 ευρώ.

«Σφίγγουν» οι εξαγωγές 

Για τους αρτοποιούς η ανησυχία είναι έντονη. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα εισάγει σχεδόν το 70% των μαλακών αλεύρων για είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής από Ρωσία και Ουκρανία, το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία μειώνουν τις εξαγωγές υπό τον φόβο ελλείψεων στις δικές τους αγορές με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.
Ανάλογη στάση ακολουθεί το Μαρόκο, το οποίο σταματά τις εξαγωγές τομάτας και η Αίγυπτος, η οποία περιορίζει τις εξαγωγές αλεύρων και σιτηρών (υπενθυμίζεται ότι ήδη Ρωσία και Λευκορωσία έχουν μειώσει τις εξαγωγές λιπασμάτων).

Αύξηση 60% στα μαλακά σιτηρά 

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια του προηγούμενου κύκλου ακρίβειας το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, κατά το οποίο τα μαλακά σιτηρά αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ ανατιμήσεις έως 40% υπήρξαν σε λάδια, μαργαρίνες και ηλιέλαιο.

Ενδεικτικά στο ηλιέλαιο τα 5 λίτρα πωλούνταν στα 8,20 ευρώ και τώρα έχουν φτάσει στα 11,5 ευρώ και τα νέα τιμολόγια από προμηθευτές είναι στα 15 ευρώ. Το αλεύρι εισαγωγής από τη Βουλγαρία έχει ανατιμηθεί κατά 15%, ενώ η ζάχαρη κατά 10%, με τις τιμές να αλλάζουν καθημερνά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη καθηγήτρια σε σχολική εκδρομή επειδή μαθητής είχε πάνω του κάνναβη και σουγιά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

votana_0.jpg
Τα βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς – Βοηθούν στη χοληστερόλη, στο στρες και στη θλίψη
Τέσσερα φυτά υπόσχονται γιατρειά για τις καρδιές που σημάδεψε η απώλεια, ο πόνος και η θλίψη
Τα βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς – Βοηθούν στη χοληστερόλη, στο στρες και στη θλίψη
lexeis
Τι σημαίνει «drink» στα ελληνικά; Είσθε σίγουροι ότι μπορείτε να το αποδώσετε με μια και μόνο λέξη;
Να γιατί η η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική
Τι σημαίνει «drink» στα ελληνικά; Είσθε σίγουροι ότι μπορείτε να το αποδώσετε με μια και μόνο λέξη;