kausima pratirio venzini
INTIME/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Η διαδικασία, τα ποσά και οι δικαιούχοι σε 9 ερωταπαντήσεις - Τι θα ισχύσει για τις νησιωτικές περιοχές

Στα πρότυπα του freedom pass αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων με τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται σε όλα τα πρατήρια βενζίνης για όλα τα καύσιμα

Στις χθεσινές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέλυσε την επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων για τα φυσικά πρόσωπα και την μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Συγκεκριμένα για την Κάρτα καυσίμων, ανακοίνωσε πως χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φορολογικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ, (φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών). 

Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου «ανοίγει» η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Η επιδότηση θα αφορά το σύνολο των καυσίμων, θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ειδικά για το diesel η ενίσχυση θα είναι διπλή, αφού θα υπάρξει έξτρα απευθείας οριζόντια μείωση κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία. Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Τι θα ισχύσει για τις νησιωτικές περιοχές

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, στις οποίες λογίζεται και η Κρήτη, η επιδότηση για τους τρεις μήνες η επιδότηση φτάνει τα 28 λεπτά το λίτρο. Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Η διαδικασία, τα ποσά και οι δικαιούχοι σε 9 ερωταπαντήσεις

Ακολουθούν 9 ερωταπαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία, τα ποσά και τους δικαιούχους της επιδότησης:

1.    Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδoμα καυσίμων;

Εντός των πρώτων δέκα ημερών του Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

2.    Εάν μία οικογένεια διαθέτει δύο αυτοκίνητα μπορεί να επιδοτηθεί και για τα δύο;

Εάν το πρώτο αυτοκίνητο είναι στο όνομα του ενός συζύγου και το δεύτερο αυτοκίνητο στο όνομα του άλλου συζύγου μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Το ίδιο ισχύει και για τις μοτοσικλέτες. Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι στο όνομα του ενός συζύγου και η μηχανή στο όνομα του δεύτερου. Μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει αποδεικνύεται η σύνδεση δικαιούχου όχηματος.

3.    Πώς διαμορφώνεται η επιδότηση με παραδείγματα;

•    Με 2,10 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,82 ευρώ.

•    Με 2,20 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,92 ευρώ.

•    Με 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,67 ευρώ

4.    Ποια καύσιμα καλύπτει η ηλεκτρονική κάρτα;

Καλύπτει όλα τα καύσιμα που προμηθεύεται κάποιος από ένα πρατήριο βενζίνης. Ακόμα και υγραέριο.

5.    Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης για τη βενζίνη;

Η  επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται συνολικά σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 35 ευρώ στην Κρήτη.

6.    Ένας πολίτης δεσμεύεται να κάνει χρήση της επιδότησης κάθε μήνα;

Όχι δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα εντός τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Ακόμα και μια φορά εάν το επιθυμεί.

7.    Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα είναι διπλή;

Για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρα diesel τον Απρίλιο θα είναι διπλή η στήριξη. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, γίνεται για να περιοριστεί η αύξηση της τιμή του diesel που ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την βενζίνη. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

8.    Θα επιδοτηθούν και οι επαγγελματίες;

Για τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου των μηνών Μαρτίου και Απριλίου

9.    Πώς θα δίνεται η επιδότηση στη βενζίνη;

Η  επιδότηση καυσίμων θα γίνει με μια ηλεκτρονική κάρτα, όπως έγινε στο freedom pass, η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. Για όσους δεν έχουν smartphone το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν  στην πλατφόρμα  που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. Ο δικαιούχος θα πρέπει να εμφανίζεται στους ιδιοκτήτες του οχήματος, το οποίο, ωστόσο, θα μπορεί να δηλώνεται μόνο μια φορά. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πατάτες ακορντεόν με λουκάνικο
Λαχταριστές πατάτες ακορντεόν με λουκάνικο και μπέικον: Η πιο νόστιμη κι εύκολη συνταγή
Γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για πατάτες ακορντεόν με λουκάνικο και μπέικον
Λαχταριστές πατάτες ακορντεόν με λουκάνικο και μπέικον: Η πιο νόστιμη κι εύκολη συνταγή