pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Απογραφή Πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ
Η διαδικασία της αυτοαπογραφής παραμένει ανοικτή μέχρι νεοτέρας - Άτυπη παράταση έως 30 Ιανουαρίου

Συνεχίζεται έως και τις 30 Ιανουαρίου η απογραφή και αυτοαπογραφή πολιτών και κατοικιών στη χώρα μας, συνοδευόμενη από αρκετά προβλήματα για τους απογραφείς και τους αρμόδιους της ΕΛΣΤΑΤ.

Ήδη αρκετοί Δήμοι ανακοίνωσαν την παράταση της απογραφής έως 30 Ιανουαρίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα παραμείνει ανοικτή έως ότου απογραφούν όλοι οι πολίτες.

Σημειώνεται πως ο ακριβής αριθμός του πληθυσμού αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τον καθορισμό της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για την κατανομή των εκλογικών εδρών και πως στο πλαίσιο της απογραφής δε συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η αυτοαπογραφή ξεκίνησε τον Οκτώβριο με καταληκτική ημερομηνία είχε τις 17 Δεκεμβρίου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος η αυτοαπογραφή παρέμενε ανοιχτή δίχως όμως η ΕΛΣΤΑΤ να ενημερώσει τους πολίτες για την εν λόγω παράταση. 

Πληροφορίες από απογραφείς αναφέρουν πως δεν υπήρξε σωστή οργάνωση και ενημέρωση τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους απογραφείς.

Μάλιστα η τελευταία ενημέρωση προς τους απογραφείς είναι να ολοκληρώσουν τους τομείς που έχουν αναλάβει με όσα στοιχεία μπορούν να συλλέξουν, ωστόσο αν κάποιος πολίτης θελήσει τώρα να αυτοαπογραφεί είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να μπει στο σύστημα, δεδομένου πως ο μοναδικός κωδικός του παύει να ισχύει, μετά την ολοκλήρωση τμήματος. 

Επιπλέον τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο τα στοιχεία που θα έχει η ΕΛΣΤΑΤ είναι αληθή, δεδομένου πως βασίζονται σε εικασίες του εκάστοτε απογραφέα. 

Τι γίνεται με τους αρνητές απογραφής

Ενώ αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ στην πλατφόρμα της είχε την επιλογή «Αρνητής απογραφής», για τους πολίτες που δεν επιθυμούσαν να συμμετέχουν στη διαδικασία, η επιλογή αυτή αφαιρέθηκε πριν λίγες εβδομάδες και αντί αυτού ζητήθηκε από τους απογραφείς να δηλώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσαν να συλλέξουν, από γείτονες ή «με το μάτι» ώστε να ολοκληρωθεί το κάθε τμήμα.

Έτσι οι απογραφείς υποχρεούνται σε μια τέτοια κίνηση, με βάση τα email και τις ενημερώσεις που έχουν λάβει, παρόλο που αν κάποιος πολίτης έχει αρνηθεί να απογραφεί δεν μπορούν να γραφούν στοιχεία όπως το πόσα άτομα μένουν στο σπίτι, ποιες είναι οι ηλικίες τους κλπ.

Παράλληλα, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν και τι πρόστιμο θα έχουν οι αρνητές.

Απογραφή με συνεντεύξεις - Οι τρεις τρόποι για απογραφή

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν τρεις τρόποι:

  • Ο Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτεται κάθε κατοικία που δεν απογράφηκε ηλεκτρονικά εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Αν το νοικοκυριό επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης, η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα γίνει είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης θα δοθούν και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.
  • Αν το νοικοκυριό δεν επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης: α) Ο Απογραφέας θα αφήσει το έντυπο ερωτηματολόγιο στο νοικοκυριό και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα παραλαβής του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου οπότε και θα δώσει και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν ή β) Ο Απογραφέας θα κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, με τηλεφωνική συνέντευξη και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα που θα παραδώσει τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Φοιτητική στέγη όχι... «κατ' ανάγκη δωρεάν» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων της χώρας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Κάνει λόγο για «φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική...
Φοιτητική στέγη όχι... «κατ' ανάγκη δωρεάν» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
zetta makri
Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος
Οι άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος και όταν πληρούνται οι...
Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος
Bullying στα σχολεία: «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»
Νέο περιστατικό bullying σε σχολείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας χρόνια μετά - «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»,...
Bullying στα σχολεία: «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»