Απογραφή Πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ
Η διαδικασία της αυτοαπογραφής παραμένει ανοικτή μέχρι νεοτέρας - Άτυπη παράταση έως 30 Ιανουαρίου

Συνεχίζεται έως και τις 30 Ιανουαρίου η απογραφή και αυτοαπογραφή πολιτών και κατοικιών στη χώρα μας, συνοδευόμενη από αρκετά προβλήματα για τους απογραφείς και τους αρμόδιους της ΕΛΣΤΑΤ.

Ήδη αρκετοί Δήμοι ανακοίνωσαν την παράταση της απογραφής έως 30 Ιανουαρίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα παραμείνει ανοικτή έως ότου απογραφούν όλοι οι πολίτες.

Σημειώνεται πως ο ακριβής αριθμός του πληθυσμού αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τον καθορισμό της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για την κατανομή των εκλογικών εδρών και πως στο πλαίσιο της απογραφής δε συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η αυτοαπογραφή ξεκίνησε τον Οκτώβριο με καταληκτική ημερομηνία είχε τις 17 Δεκεμβρίου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος η αυτοαπογραφή παρέμενε ανοιχτή δίχως όμως η ΕΛΣΤΑΤ να ενημερώσει τους πολίτες για την εν λόγω παράταση. 

Πληροφορίες από απογραφείς αναφέρουν πως δεν υπήρξε σωστή οργάνωση και ενημέρωση τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους απογραφείς.

Μάλιστα η τελευταία ενημέρωση προς τους απογραφείς είναι να ολοκληρώσουν τους τομείς που έχουν αναλάβει με όσα στοιχεία μπορούν να συλλέξουν, ωστόσο αν κάποιος πολίτης θελήσει τώρα να αυτοαπογραφεί είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να μπει στο σύστημα, δεδομένου πως ο μοναδικός κωδικός του παύει να ισχύει, μετά την ολοκλήρωση τμήματος. 

Επιπλέον τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο τα στοιχεία που θα έχει η ΕΛΣΤΑΤ είναι αληθή, δεδομένου πως βασίζονται σε εικασίες του εκάστοτε απογραφέα. 

Τι γίνεται με τους αρνητές απογραφής

Ενώ αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ στην πλατφόρμα της είχε την επιλογή «Αρνητής απογραφής», για τους πολίτες που δεν επιθυμούσαν να συμμετέχουν στη διαδικασία, η επιλογή αυτή αφαιρέθηκε πριν λίγες εβδομάδες και αντί αυτού ζητήθηκε από τους απογραφείς να δηλώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσαν να συλλέξουν, από γείτονες ή «με το μάτι» ώστε να ολοκληρωθεί το κάθε τμήμα.

Έτσι οι απογραφείς υποχρεούνται σε μια τέτοια κίνηση, με βάση τα email και τις ενημερώσεις που έχουν λάβει, παρόλο που αν κάποιος πολίτης έχει αρνηθεί να απογραφεί δεν μπορούν να γραφούν στοιχεία όπως το πόσα άτομα μένουν στο σπίτι, ποιες είναι οι ηλικίες τους κλπ.

Παράλληλα, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν και τι πρόστιμο θα έχουν οι αρνητές.

Απογραφή με συνεντεύξεις - Οι τρεις τρόποι για απογραφή

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν τρεις τρόποι:

  • Ο Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτεται κάθε κατοικία που δεν απογράφηκε ηλεκτρονικά εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Αν το νοικοκυριό επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης, η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα γίνει είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης θα δοθούν και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.
  • Αν το νοικοκυριό δεν επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης: α) Ο Απογραφέας θα αφήσει το έντυπο ερωτηματολόγιο στο νοικοκυριό και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα παραλαβής του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου οπότε και θα δώσει και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν ή β) Ο Απογραφέας θα κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, με τηλεφωνική συνέντευξη και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα που θα παραδώσει τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΑΧΑΪΑΣ στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας συμμετείχε στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1