Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο προστατεύει κάθε τύπος μάσκας
Τι συστήνουν οι επιστήμονες για την καλύτερη προστασία έναντι του κορονοϊού

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναρωτιούνται ποια μάσκα είναι η καλύτερη για την προστασία τους.

Πολλοί είναι οι ειδικοί που καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες και συνιστούν είτε τον συνδυασμό υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας, είτε τη χρήση μάσκας που παρέχει υψηλότερη προστασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, λοιμωξιολόγοι αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες είναι ικανές να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματήσουν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια. 

Η Mayo Clinic ήδη ζητά από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95.

Ωστόσο, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας ως δεύτερη.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνει στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

maskes_omicron.jpg

Τα πλεονεκτήματα της ΚΝ95

Οι ΚΝ95 διαθέτουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι είδος πλαστικού, και αυτό τις κάνει πιο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρά σωματίδια. Επομένως, η επιπλέον επίστρωση παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας γιατί διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες.

Η πιο σφιχτή εφαρμογή, μαζί με το ηλεκτροστατικό φορτίο που υπάρχει στα υλικά τους, επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια και αερολύματα που εκπνέει αυτός που τη φορά. Όταν φορεθεί σωστά, η KN95 μάσκα μπορεί να μπλοκάρει έως και 95% των σωματιδίων που είναι στον αέρα.

«Πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας»

Η επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μόνικα Γκάντι, υποστηρίζει ότι «αν θέλετε πράγματι να μην εκτεθείτε, τότε πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας». Η Γκάντι προτείνει τις μάσκες N95, που έχουν πιστοποιηθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, προτείνει τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που έχουν πιστοποιηθεί σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ευρώπη αντίστοιχα. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες, τότε οι πολίτες καλό είναι να φορούν διπλή μάσκα, δηλαδή μια υφασμάτινη με πολλαπλές στρώσεις πάνω από μία χειρουργική.

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη ή μια χειρουργική μάσκα, αυτό δεν κάνει καμία διαφορά», αφού η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, επισημαίνει.

Επιπλέον, ειδικοί τονίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες με υψηλή ποιότητα, που φοριούνται σωστά, παρέχουν προστασία. «Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καθόλου μάσκα. Όμως οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες N95», είπ ο Ράνου Ντίλον, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Ποιες μάσκες προστατεύουν πιο αποτελεσματικά

Σε γράφημα που ετοίμασε η αμερικανική εφημερίδα, δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεύμα
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό
Επιστήμονες στο τμήμα έρευνας του μεταβολισμού του Ινστιτούτου Max Planck, έδειξαν σε πειράματα σε ποντίκια ότι οι προσαρμογές στα μιτοχόνδρια του...
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό