ΕΟΔΥ rapid test
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Τι ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου για τη διενέργεια τεστ σε εμβολιασμένους με δύο δόσεις εφόσον έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού

Όσοι εμβολιασμένοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, κάθονται καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια προχωρούν σε PCR test την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Μόνο εφόσον το τεστ βγει αρνητικό, τότε το άτομο μπορεί να βγει από το σπίτι, με μεγάλη προσοχή και μάσκα υψηλής προστασίας, για τουλάχιστον ακόμα πέντε μέρες.

Αυτό ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, «ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή Όμικρον, ο χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που θα εκτεθούμε μέχρι την ώρα που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα είναι σημαντικά βραχύτερος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι πλήρως εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας, να προσέχουν τις επαφές τους -ιδιαιτέρως με τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες-, ενώ πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την επαφή τους με το κρούσμα.

Οπως είπε παράλληλα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σήμερα έχουμε περισσότερα δεδομένα με την παραλλαγή Όμικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι λόγος της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας. Επίσης, ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και σύμφωνα με μελέτες η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή "όμικρον" είναι μικρότερη, γι αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας.

Η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
upnos krevati
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Ο πραγματικός λόγος που πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας