wolt nteliverades
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Δύο νέα εργατικά ατυχήματα για δύο διανομείς της wolt και της e-food στη Θεσσαλονίκη, μόλις ένα μήνα μετά το θανατηφόρο δυστύχημα με τον 47χρονο ντελιβερά

Δύο εργατικά ατυχήματα με διανομείς σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ένα μήνα μετά το θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα έναν 47χρονο ντελιβερά της Wolt.

Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή στη Δυτική Θεσσαλονίκη  διανομέας, πάλι της Wolt, κλείστηκε από αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πέσει στην ράγες τρένου με το μηχανάκι. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Καμάρας, όπου διανομέας της e-food που εργαζόταν υπό κακές καιρικές συνθήκες χτύπησε, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και χέρι.

«Σε αυτή την κατάσταση που προσπαθούν να μας πείσουν διάφοροι ότι ευθύνεται η οδική συμπεριφορά των διανομέων και η κακιά η ώρα, εμείς απαντάμε πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ευθύνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια που καμιά φόρα ξεπερνούν τις 10 και 12 ώρες, το κυνήγι των χρόνων παράδοσης των παραγγελιών», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΣΕΤΕΠΕ.

«Έχουμε την πείρα από τον αγώνα τον εργατών στην efood και στην cosco που με την οργανωμένη πάλη μέσα από τα συνδικάτα απέσπασαν κατακτήσεις στους χώρους δουλειάς και συνεχίζουν να διεκδικούν. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ούτε πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε θυσία για την κερδοφορία τους», τονίζει ακόμα το σωματείο.

Μεταξύ άλλων, το ΣΕΤΕΠΕ ζητά ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες και μέτρα ατομικής προστασίας συμπεριλαμβανομένου και του κράνους να παρέχονται από τους εργοδότες.

Αναλυτικά η καταγγελία του ΣΕΤΕΠΕ:

Σχεδόν ένα μήνα μετά από τον θάνατο του συναδέλφου της Wolt, άλλο δύο εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Θεσσαλονίκη. Πρώτο την Παρασκευή στην Δυτική Θεσσαλονίκη, που συνάδελφος διανομέας στης Wolt κλείστηκε από αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πέσει στην ράγες τρένου με το μηχανάκι αλλά ευτυχώς ο συνάδελφος είναι καλά στην υγεία του.

Άλλο ένα εχθές στην περιοχή της Καμάρας, όπου συνάδελφός διανομέας της e food που εργαζόταν κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, χτύπησε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και χέρι. Το ΣΕΤΕΠΕ που ήταν παρόν στο σημείο του ατυχήματος καταγγέλλει το γεγονός. Το ατύχημα συνέβη αφού είχε προηγηθεί δυνατή βροχή, με αποτέλεσμα το οδόστρωμα να είναι ιδιαίτερα ολισθηρό.

Αυτό το γεγονός από μόνο του μας αποδεικνύει για ακόμα μια φόρα πόσο ευάλωτη είναι η ειδικότητα του διανομέα στις καιρικές συνθήκες. Ενώ οι κρατικοί φορείς γνώριζαν την πρόγνωση για ισχυρή κακοκαιρία και επιδείνωση του καιρού δεν απαγόρευσαν την διανομή. Όλα αυτά καταλήγουν ότι το πάγιο αίτημα μας για ΒΑΕ, για μέτρα ατομικής προστασίας των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας είναι επίκαιρο και αναγκαίο όσο πότε. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των διανομέων, τα ατυχήματα θα συνεχίσουν να είναι καθημερινότητα, θα συνεχίσουμε να μετράμε σακατεμένους συναδέλφους ή ακόμα χειρότερα να τους θρηνούμε.

Σε αυτή την κατάσταση που προσπαθούν να μας πείσουν διάφοροι ότι ευθύνεται η οδική συμπεριφορά των διανομέων και η κακιά η ώρα, εμείς απαντάμε πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ευθύνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια που καμιά φόρα ξεπερνούν τις 10 και 12 ώρες, το κυνήγι των χρόνων παράδοσης των παραγγελιών.

Ο μόνος δρόμος που έχουν να επιλέξουν οι διανομείς αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι η οργάνωση στο συνδικάτο. Η συμμετοχή στον αγώνα για να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με δικαιώματα με βάση της δυνατότητες και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Έχουμε την πείρα από τον αγώνα τον εργατών στην efood και στην cosco που με την οργανωμένη πάλη μέσα από τα συνδικάτα απέσπασαν κατακτήσεις στους χώρους δουλειάς και συνεχίζουν να διεκδικούν. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ούτε πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε θυσία για την κερδοφορία τους. Το ΣΕΤΕΠΕ θα γίνει το όπλο που θα εξασφαλίζει την προστασία των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους εργασίας.

Για όλα αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς, για την επίθεση που δέχεται το εργατικό λαϊκό εισόδημα και από τον νέο προϋπολογισμό και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και τους λογαριασμού, δίνουμε μαζικά το παρόν στο συλλαλητήριο ενάντια στον νέο προϋπολογισμό στο μπλοκ του ΣΕΤΕΠΕ, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία της πόλη, την Πέμπτη 16/12 στις 18:30.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή ΒΑΕ του Υπουργείου.

Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής.

Μέτρα ατομικής προστασίας συμπεριλαμβανομένου και του κράνους να παρέχονται από τους εργοδότες.

Να καταργηθεί ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ

ΠΑΛΕΨΕ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές