Συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος προειδοποιεί ο ΠΟΥ
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Κάλεσμα για επιτάχυνση των εμβολιασμών

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Εβδομάδα αποφάσεων και νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, στη σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό, θα τεθεί υπό επεξεργασία το Plan B’ για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων και την Τετάρτη η ολομέλεια, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι περιορισμοί δεν κριθούν επαρκείς και απαιτηθούν νέα μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται οι προτάσεις για επαναφορά της μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τουςαποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τον φόβο για τη μετάλλαξη Ο δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown αλλά μόνο νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η εκπαιδευτικός που πέθανε στη Γλυφάδα από την κακοκαιρία
Γλυφάδα: «Με τα άσπρα θα τη ντύσω, νύφη» – Σπαράζει ο πατέρας για τη 56χρονη φιλόλογο
«Χάσαμε έναν άγγελο, θα την ντύσουμε νύφη» - Ξεσπά ο πατέρας της αδικοχαμένης Χριστίνας Φωστέρη (Βίντεο)
Γλυφάδα: «Με τα άσπρα θα τη ντύσω, νύφη» – Σπαράζει ο πατέρας για τη 56χρονη φιλόλογο
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), λογότυπο
ΙΕΠ: Νέα τμήματα για την επιμόρφωση SUB.8 – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις εκπαιδευτικών
Ανοίγει στις 26 Ιανουαρίου πλατφόρμα του ΙΕΠ για το SUB.8: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για τις αιτήσεις
ΙΕΠ: Νέα τμήματα για την επιμόρφωση SUB.8 – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις εκπαιδευτικών
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στην Κοζάνη
Ζαχαράκη για Σχολικές Επιτροπές: «Υπήρξαν περιστατικά που μας δυσαρέστησαν»
«Όχι στην εξάντληση της αυστηρότητας για τις συγχωνεύσεις σχολείων» - Η Υπουργός Παιδείας για το «λουκέτο» στις σχολικές επιτροπές, τις άγονες...
Ζαχαράκη για Σχολικές Επιτροπές: «Υπήρξαν περιστατικά που μας δυσαρέστησαν»