Μετάλλαξη «Όμικρον»: Εβδομάδα αποφάσεων και νέα μέτρα
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Εν αναμονή των δεδομένων που θα προκύψουν για τη μετάλλαξη «Όμικρον» - Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει με τα υπάρχοντα μέτρα

Στη σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό, θα τεθεί υπό επεξεργασία το Plan B’ για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων και την Τετάρτη η ολομέλεια, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι περιορισμοί δεν κριθούν επαρκείς και απαιτηθούν νέα μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται οι προτάσεις για επαναφορά της μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τον φόβο για τη μετάλλαξη Ο δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown αλλά μόνο νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί.

Το προφίλ της μετάλλαξης Ο

Η μετάλλαξη Όμικρον την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε από την Παρασκευή ως «παραλλαγή ανησυχίας» του κορονοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη με όλο και περισσότερες χώρες να καταγράφουν νέα κρούσματα, να ανακοινώνουν  νέα περιοριστικά μέτρα ενώ την ίδια ώρα χώρες όπως η Βρετανία να ζητά έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Ο εντοπισμός της Όμικρον από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη –με τελευταία στη σειρά, απόψε, τη Ρουάντα– επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.

Κρούσματα στην Ολλανδία

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα της Όμικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19. «Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.

Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Η Όμικρον εμφανίστηκε σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας και ορισμένες επιβάλουν περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Η νέα παραλλαγή έφερε επίσης στο επίκεντρο τις τεράστιες ανισότητες στον εμβολιασμό του πληθυσμού των χωρών. Την ώρα που πολλές αναπτυγμένες χώρες χορηγούν στους κατοίκους τους αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, στις φτωχότερες λιγότερο από το 7% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές