arnites-koronoiou
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες σε βάρος συνολικά 20 ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνήθηκαν δύο υποθέσεις, διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων, για την πανδημία Covid-19 και σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος συνολικά 20 ατόμων, για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, μέσω διαδικτύου.

Στην πρώτη υπόθεση, προηγήθηκαν καταγγελίες σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέτρεπαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Από την αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, η διερεύνησή της πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων.

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δικαστήρια
Τέλος στην πολυετή δικαστική ταλαιπωρία συνταξιούχου Διευθυντή σχολείου που κατηγορήθηκε για ψευδείς ζημιές μαθητών του
Η δικαιοσύνη αποκατέστησε τον Διευθυντή Λυκείου 4 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του
Τέλος στην πολυετή δικαστική ταλαιπωρία συνταξιούχου Διευθυντή σχολείου που κατηγορήθηκε για ψευδείς ζημιές μαθητών του
εκπαιδευτικός 1.jpg
Αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές Πάσχα: Ο Απρίλιος με μόλις 12 ημέρες μαθημάτων – Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία
Σχολεία: Τον Μάρτη ετούτο άμα τον πηδήσαμε γι άλλο ένα σχολικό έτος άιντε καθαρίσαμε ...
Αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές Πάσχα: Ο Απρίλιος με μόλις 12 ημέρες μαθημάτων – Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία
Career counselors
Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού: Γιατί «εκτοξεύεται» η ζήτηση
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τον δρόμο για νέες προσλήψεις συμβούλων...
Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού: Γιατί «εκτοξεύεται» η ζήτηση
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Επιλεκτική αυστηρότητα από τη ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης: «Κέρβεροι απέναντι στους εκπαιδευτικούς και αρνάκια απέναντι στις διοικήσεις ισχυρών ιδιωτικών σχολείων»
Η πειθαρχική παραπομπή και τα ερωτήματα για τη στάση της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Επιλεκτική αυστηρότητα από τη ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης: «Κέρβεροι απέναντι στους εκπαιδευτικούς και αρνάκια απέναντι στις διοικήσεις ισχυρών ιδιωτικών σχολείων»