protovoulia mosthoton dikigoron thessaloniki
Ανοιχτή συζήτηση για ίδρυση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο - Συνέλευση ασκούμενων στα δικαστήρια μέσω ΕΣΠΑ την Πέμπτη

Ανοιχτή συζήτηση για ίδρυση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στις 18:00, στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51), η Πρωτοβουλία για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων.

«Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι εδώ και δεκαετίες κωφεύουν στην εκμετάλλευση που βιώνουμε καθώς τα συμφέροντα των ηγεσιών τους αντιτίθενται στα δικά μας. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι επιστημονικοί φορείς και όχι σωματεία, στους οποίους συνυπάρχουν μεγάλοι δικηγόροι, μικροί, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί. Αντίστοιχα, η ΕΑΝΔΙΘ αποτελεί Ένωση με κριτήριο την ηλικία (τα πρώτα 5 έτη) και όχι σωματείο που συγκροτείται στη βάση της μισθωτής σχέσης εργασίας», σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

«Γι' αυτό, λοιπόν, ΚΑΛΟΥΜΕ, όλους τους μισθωτούς δικηγόρους και τους ασκούμενους να συμμετέχουν στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση της ‘’Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων”, το Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 6μμ, στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51), ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας και να παλέψουμε αλληλέγγυα και συναδελφικά απέναντι στη εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουμε», υπογραμμίζεται.

Η σελίδα της Πρωτοβουλίας εδώ.

Αναλυτικά το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή, πραγματοποιούμε την δεκαοκτάμηνη πρακτική άσκηση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδό μας στο επάγγελμα. Η άσκηση αποτελεί μία μετέωρη κατάσταση, ενδεδυμένη με το μανδύα της “μαθητείας” και χαρακτηριζόμενη από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε προστατευτικού πλαισίου. Μαύρη εργασία, έλλειψη ωραρίου, απουσία προβλεπόμενου κατώτατου μισθού, βάρος ασφάλισης μετακυλιόμενο στους ασκούμενους, έλλειψη αδείας και αποδοχών αδείας, έλλειψη προστασίας σε περίπτωση απόλυσης, εκ νέου εξετάσεις για τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος και επομένως υποτίμηση του πτυχίου μας και δημιουργία ενός φτηνού και αναλώσιμου επιστημονικού δυναμικού χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Για να μην αναφερθούμε στην πρακτική πολλών δικηγόρων που αναθέτουν στους ασκούμενους τόσο νομικές αρμοδιότητες όσο και εργασίες άσχετες με την ουσία του επαγγέλματος, όπως γραμματειακή υποστήριξη, εξωτερικές εργασίες μη νομικής φύσης κ.α. εξοικονομώντας δαπάνες του γραφείου τους στις πλάτες των ασκούμενων δικηγόρων.

Με το πέρας της άσκησης και την είσοδό μας στο επάγγελμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η εργασιακή επισφάλεια όχι μόνο δεν αίρεται αλλά παρατείνεται. Οι περισσότεροι από μας εργαζόμαστε σε δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες και ενώ υπαγόμαστε στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, παραδόξως χαρακτηριζόμαστε ως αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι, για ακόμα μια φορά, δεν απολαμβάνουμε την προστασία των διατάξεων του εργατικού δικαίου. Μας εμπαίζουν, μας ονομάζουν “ συνεργάτες” και μας δίνουν πενιχρούς μισθούς και παρόλο που ασκούμε τη δικηγορία δεν μπορούμε να βιοποριστούμε από αυτήν, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να εξωθούνται εκτός επαγγέλματος.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι εδώ και δεκαετίες κωφεύουν στην εκμετάλλευση που βιώνουμε καθώς τα συμφέροντα των ηγεσιών τους αντιτίθενται στα δικά μας. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι επιστημονικοί φορείς και όχι σωματεία, στους οποίους συνυπάρχουν μεγάλοι δικηγόροι, μικροί, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί. Αντίστοιχα, η ΕΑΝΔΙΘ αποτελεί Ένωση με κριτήριο την ηλικία (τα πρώτα 5 έτη) και όχι σωματείο που συγκροτείται στη βάση της μισθωτής σχέσης εργασίας.

Γι' αυτό, λοιπόν, ΚΑΛΟΥΜΕ, όλους τους μισθωτούς δικηγόρους και τους ασκούμενους να συμμετέχουν στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση της ‘’Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων”, το Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 6μμ, στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51) , ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας και να παλέψουμε αλληλέγγυα και συναδελφικά απέναντι στη εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουμε.

Ούτε μαθητευόμενοι, ούτε “συνεργάτες”!

Είμαστε ΜΙΣΘΩΤΟΙ και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

protovoulia mosthoton dikigoron thessaloniki

Συνέλευση ασκουμένων στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μέσω ΕΣΠΑ

Παράλληλα, οι ασκούμενοι στα δικαστήρια μέσω ΕΣΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς παραμένουν απλήρωτοι. Για το λόγο αυτό καλούν σε συνέλευση την Πέμπτη, στις 14:15, στο Φουαγιέ Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Πέμπτη 18/11, 14:15, Φουαγιέ Δικαστηρίων

Ήδη από την αρχή του προγράμματος του ΕΣΠΑ για άσκηση στα δικαστήρια, άρχισαν να ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα, σε βασικά σημεία, της σύμβασης την οποία τόσο όσοι συμμετέχουμε στον Α’ αλλά και στον Β΄ κύκλο, κληθήκαμε να υπογράψουμε. Παρά τη σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση για μηνιαία καταβολή των χρημάτων, παραμένουμε απλήρωτοι, ενώ οι συνάδελφοι που ξεκίνησαν τώρα το πρόγραμμα, αναμένεται να δούνε τον πρώτο τους μισθό το Φεβρουάριο του 2022!

Επίσης, αντίθετα με την αρχική διαβεβαίωση των τεχνικών συμβούλων για δικαίωμα των ασκουμένων σε νόμιμες άδειες, ενημερωθήκαμε ότι δεν υφίσταται, εν τέλει, καμία σχετική πρόβλεψη, καθώς και ότι δεν τις δικαιούμαστε.

Ενόψει της καινούργιας ενημέρωσης, που λάβαμε πριν λίγες μέρες για -την ήδη καθυστερημένη- καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων το Δεκέμβρη του 2021, είναι έλλογο να αναρωτιόμαστε αν, μετά από συνεχείς αναλήθειες και παραβάσεις της σύμβασης από μέρους τους, μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα τους. 

Η απροθυμία των υπευθύνων του προγράμματος για ουσιαστική επικοινωνία μαζί μας και η μετακύληση των ευθυνών, αποσκοπεί στην αποσιώπηση του προβλήματος, την ίδια στιγμή που όσοι δουλεύουμε στο πρόγραμμα δεν ξέρουμε πως θα ανταπεξέλθουμε οικονομικά για 4 μήνες χωρίς μισθό.

Με βάση τα παραπάνω,

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας ασκούμενους του Α’ και Β’ κύκλου, σε Ανοιχτή Συνέλευση, την Πέμπτη 18-11 και ώρα 14:15 μ.μ στο Φουαγιέ του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τους συναδέλφους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σε άλλες πόλεις, να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις .

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα