golearn-engl_970-250
Thumbnail
Ο ΕΦΚΑ δεν περιορίζεται μόνο στις μεικτές αποδοχές από την εργασία, αλλά προσθέτει και τα πλασματικά χρόνια, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του νόμου 4387/16.

Σε «παλίμψηστο παρανομιών» που όσο ξύνεις (αναζητάς) ανακαλύπτεις από κάτω και άλλες παραβιάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, εξελίσσεται ο ΕΦΚΑ. Με μόνιμο... άγχος των διοικούντων την φαλκίδευση των συντάξεων, ακόμη και μέσα από σκαστές παραβιάσεις των νόμων...

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το iEidiseis για τον εντοπισμό των συντάξιμων αποδοχών, που αποτελεί ο μέσος όρο αποδοχών ανά μήνα από την 1/1/2002 και μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης, ο ΕΦΚΑ δεν περιορίζεται μόνο στις μεικτές αποδοχές από την εργασία. Αλλά προσθέτει και τα πλασματικά χρόνια. Κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του νόμου 4387/16 όπου σαφώς ορίζεται ότι: «Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνονται υπόψη:

α. Για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ` όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ` όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του…»

Πώς τα 20 χρόνια γίνονται 22…

Και ακολούθως, για τον εντοπισμό του συντάξιμου μισθού για τις τρέχουσες αιτήσεις, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία αμοιβών πριν τον… 21ο αιώνα (σ.σ. όχι πριν από τα τέλη του 2001 που μηχανογραφήθηκε το ΙΚΑ), ο νομοθέτης (παρ. 7 άρθρου Ν.4387/16) αποφαίνεται: «Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη οι υπολογιζόμενες σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του παρόντος άρθρου από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης...».

Αυστηρά και απόλυτα ο νόμος ορίζει ότι όποιος κάνει αίτηση, π.χ. 31/12/2021, θα πάρει την εθνική σύνταξη και για την ανταποδοτική θα υπολογιστεί ο μέσος όρος των αποδοχών του από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2021. Δηλαδή οι αμοιβές δια 20 έτη.

Κατά συνέπεια, ο μέσος όρος αποδοχών ανά μήνα προκύπτει από τις συνολικές αμοιβές της εικοσαετίας, δια του 240 (μήνες ασφάλισης).

Το τρικ με τους μήνες αναγνώρισης

Αντιθέτως ο ΕΦΚΑ όταν κάποιος ασφαλισμένος καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου, π.χ. από τον στρατό, θητεία η οποία αφορά στο 1980 ή 1990, συμπεριλαμβάνει και τους 24 μήνες του στρατού ως χρόνο που έχει διατρέξει αυτή την εικοσαετία! Έτσι, ναι μεν αυξάνεται το συνολικό ποσό (καταβολή ασφαλίστρων) με τα προς εξαγορά χρήματα, αλλά η διαίρεση γίνετε με το 264, αντί το 240 (συν 24 μήνες του στρατού). Προσθέτει μήνες δηλαδή  ο ΕΦΚΑ στον διαρρεύσαντα χρόνο της 20ετίας.

Το πρόβλημα δημιουργείται εν μέσω οικονομικής κρίσης όπου, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι αμοιβές μετά το 2010 είναι υποδεέστερες της προηγούμενης δεκαετίας (2002-2010). Κατά συνέπεια, συνυπολογίζοντας ο ΕΦΚΑ τα πλασματικά έτη με τις σημερινές αμοιβές, που είναι και αμοιβές εξαγοράς, μειώνει τεχνηέντως τον συντάξιμο μισθό (επί του οποίου υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη).

Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι που

α. εκφεύγει του νόμου (4387/16), ο οποίος ορίζει ότι για τον συντάξιμο μισθό λαμβάνονται υπόψη (αυστηρά) οι συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μέχρι την ημέρα κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης και

β. τα έτη στρατού ή σπουδών που αναγνωρίζει ο ασφαλισμένος σαφώς και φορούν σε προγενέστερη περίοδο (π.χ. σπουδές τη δεκαετία του 1980 και στρατό την δεκαετία του 1990). Τα οποία, πλασματικά, εξαγοράζονται μεν με τον μισθό του προηγούμενου της αίτησης αναγνώρισης μήνα, αλλά πουθενά δεν λέει ο νομοθέτης ότι εάν η αίτηση υποβληθεί με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης (σ.σ. κάτι που αποτελεί και τη ασυνήθη πρακτική), τελικά θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο συντάξιμο μισθό, ακόμη και εάν χρειαστεί να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης των 20 ετών και θα γίνει έως… 27 έτη.

Πώς μειώνονται οι συντάξεις

Πρόκειται καθαρά για τρικ του ΕΦΚΑ προκειμένου να συρρικνώσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις καθώς με αυτόν τον τρόπο οι αποδοχές μειώνονται έως και 300 ευρώ το μήνα. Και η εν λόγω περικοπή αφορά σε πάνω από 8 στους 10 μισθωτούς που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.

Εξάλλου, μηδέποτε το κόστος αναγνωρίσεις των πλασματικών δεν λαμβανόταν υπόψη στη διαμόρφωση της σύνταξης. Πριν το ν.4387/16 ουδείς είχε διανοηθεί να λάβει υπόψη το κόστος αναγνώρισης του στρατού στις αποδοχές του τελευταίοι μήνα (με τον οποιο συνταξιοδοτούνταν οι δημόσιοι υπάλληλοι), ή της καλύτερης διετίας (Ειδικά Ταμεία) ή της καλύτερης 5ετίας εντός της τελευταίας δεκαετίας (ΙΚΑ).

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

polytexneio-kritis
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM με χρηματοδότηση για τα επόμενα 4 χρόνια
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανήκει στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM, που θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα 4 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος...
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο INGENIUM με χρηματοδότηση για τα επόμενα 4 χρόνια
dikastirio rethymnou
Ρέθυμνο: Σε ανακριτή και εισαγγελέα ο 33χρονος που κατηγορείται για το βιασμό 32χρονης στα Ανώγεια
Σε ανακριτή και εισαγγελέα απολογείται από το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου ο κατηγορούμενος για υπόθεση βιασμού στα Ανώγεια
Ρέθυμνο: Σε ανακριτή και εισαγγελέα ο 33χρονος που κατηγορείται για το βιασμό 32χρονης στα Ανώγεια
Δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστες
Συνελήφθησαν εννέα μετανάστες, δύο από τους οποίους προέκυψε ότι είχαν τραυματισθεί από τους πυροβολισμούς του αστυνομικού
Δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστες