xrisaetos-agria-zoi
Κατεπείγον αίτημα δράσης για τον περιορισμό της δηλητηρίασης της άγριας ζωής έχει αιτηθεί στην πολιτεία η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Το αίτημα ήρθε, με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης νεαρού χρυσαετού στο Παρανέστι Δράμας, από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Καλλιστώ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης και WWF Ελλάς, καθώς, όπως καταγγέλλουν, η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας. 

Ειδικότερα, οι Οργανώσεις, με κοινή ανακοίνωσή τους προτείνουν:

- Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής, η οποία θα παρέχει ένα ενιαίο πλαίσιο δράσεων για την εξάλειψη της δηλητηρίασης της άγριας ζωής σε εθνικό επίπεδο.

- Άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ειδικά στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

- Θεσμοθέτηση της εθνικής Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, ώστε να συμμετέχουν πέραν των περιβαλλοντικών οργανώσεων και οι αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση του φαινομένου.

- Επιμόρφωση και κατάρτιση δασικών υπαλλήλων, κτηνιάτρων και υπαλλήλων Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης ειδικά σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

- Ενίσχυση και στελέχωση του Τμήματος Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

- Αυστηροποίηση των ποινών, προκειμένου να επιτελέσουν τον αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα τους και να αντιμετωπιστεί επιτέλους το αδίκημα της δηλητηρίασης της άγριας ζωής ανάλογα με την πραγματική οικολογική σημασία του και σοβαρότητα. Η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια καλεί την Πολιτεία να δράσει άμεσα επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στο έγκλημα της δηλητηρίασης που φτωχαίνει τη φυσική κληρονομιά μσς, ενώ εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.

Επισημαίνεται, ότι από το 2019 έχουν εντοπιστεί δηλητηριασμένοι 6 σπάνιοι πλέον χρυσαετοί, ενώ ακόμη ένας αγνοείται, πιθανόν κι αυτός δηλητηριασμένος.

Παράλληλα, από την αρχή του 2020 τουλάχιστον 14 όρνια (είδος κρισίμως κινδυνεύον στην ηπειρωτική Ελλάδα) έχουν βρεθεί επίσης δηλητηριασμένα, με τα 11 από αυτά να σχετίζονται με το επιβεβαιωμένο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης στην περιοχή της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας τον Φεβρουάριο του 2020. Μόνο εντός των δύο τελευταίων δεκαετιών, περισσότερα από 180 όρνια, 17 ασπροπάρηδες, 12 μαυρόγυπεςκαι περισσότερες από 40 καφέ αρκούδες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων, όλα είδη προστατευόμενα και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των πραγματικών θυμάτων δηλητηρίασης καθώς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, σχεδόν όλοι οι νεκροί χρυσαετοί και τα όρνια εντοπίστηκαν από τους δορυφορικούς πομπούς με τους οποίους είχαν εξοπλιστεί, καθώς οι μετακινήσεις τους παρακολουθούνταν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχοινας
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
Η πρόταση  αφορά ένα κοινό πρόγραμμα πανεπιστημίων  από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη και θα συμβάλει...
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
bigbrother.jpeg
Ο... Big Brother ξαναχτυπά: Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί γονείς και εγκρίνει κάμερες στα σχολεία
Οι γονείς, παρά την απόφαση του Δημοτικου Συμβουλίου, δήλωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα να μην εγκατασταθούν και λειτουργήσουν οι κάμερες
Ο... Big Brother ξαναχτυπά: Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί γονείς και εγκρίνει κάμερες στα σχολεία
sxolikes-ekdromes-min_0.jpg
Εκπαιδευτικοί: Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών
Τα πρόσφατα περιστατικά με τη σύλληψη εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια σχολικών εκδρομών έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντίστοιχων περιστατικών...
Εκπαιδευτικοί: Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών
μαθητές
Πανελλήνιες: Επιλογές σπουδών και τα γνωστά.. άγνωστα επαγγέλματα του μέλλοντος 
Πανελλήνιες: Αν λοιπόν πριν από 20 χρόνια έλεγε κάποιος ότι επάγγελμα του μέλλοντος θα είναι ο δημιουργός app και ότι κάποιοι δημιουργοί app θα...
Πανελλήνιες: Επιλογές σπουδών και τα γνωστά.. άγνωστα επαγγέλματα του μέλλοντος