emvolio koronoiou moderna
Menelaos Myrillas / SOOC
Μια δόση ενίσχυσης Moderna μπορεί να προστατεύει καλύτερα έναν στα νέα στελέχη του κορονοϊού

Τα επίπεδα των αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2 αρχίζουν να φθίνουν μετά από κάποιες εβδομάδες ή μήνες μετά τη λήψη του εμβολίου. Οι δόσεις ενίσχυσης έχει υποτεθεί ότι μπορεί να αυξήσουν την προστασία ειδικά ενάντια στα νέα στελέχη. 

Οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να διαφύγουν της ανοσίας  που παρέχουν τα εμβόλια. Σε μία μελέτη σε μακάκους, των οποίων η απάντηση στα εμβόλια προσομοιάζει των ανθρώπων, μελετήθηκε η αντισωματική απάντηση όταν έλαβαν δόση ενίσχυσης με Modernaή με μία τροποποιημένη μορφή του εμβολίου για το στέλεχος βήτα.

Οι μακάκοι είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και έξι μήνες μετά μία δόση ενίσχυσης. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.

Τι έδειξε η έρευνα

Στα πλαίσια της μελέτης εκτιμήθηκε η Β και η Τ κυτταρική ανοσία.  Ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξήθηκε για όλα τα στελέχη και με τα δύο είδη δόσεων ενίσχυσης. Εννέα εβδομάδες μετά οι μακάκοι εκτέθηκαν στο στέλεχος βήτα του ιού. Τα επίπεδα του ιού στον πνεύμονα ήταν χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα και πολύ μειωμένα σε ρινικό επίχρισμα.

Αυτό καταδεικνύει ότι οι δόσεις ενίσχυσης μπορεί να συμβάλλουν και στη μείωση της διασποράς της νόσου. Το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου παράγοντας πιο ποιοτικά αντισώματα μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, και οι δόσεις ενίσχυσης περαιτέρω συμβάλλουν σε μία ισχυρή και ανοσία που διαρκεί.

Συμπερασματικά, με βάση τα στοιχεία αυτά μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι οι δόσεις ενίσχυσης μειώνουν τη σοβαρή νόσο και το θάνατο ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, αλλά πιθανά και την ήπια νόσο και τη μετάδοση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας