Επικίνδυνο κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού - Ο Νοέμβριος έρχεται απειλητικός!
Καμπανάκι από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την εμφάνιση σοβαρής μορφής γρίπης -Η3Ν2- που μπορεί να πυροδοτήσει την ήδη επιβαρημένη κατάσταση, καθώς αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και μακραίνει η λίστα των νεκρών της πανδημίας

Το φράγμα των 4.000 κρουσμάτων έσπασε ήδη ο κορονοϊός, ενώ οι προβλέψεις για το Νοέμβριο είναι ότι θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση. Μιλάμε για τη χώρα μας που η εμβολιαστική ανοσία είναι μόλις στο 60,5%, το έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών (20%) και στους άνω των 80 ετών (25%) επικίνδυνα υψηλό και ο χειμώνας, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, προμηνύεται δύσκολος.

Το τέταρτο επιδημικό κύμα σαρώνει τη χώρα με επίκεντρο την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ενώ πολλές περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην εμφάνιση σοβαρής μορφής γρίπης -Η3Ν2- που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα στην Κροατία. Για όλα τα λοιμώδη νοσήματα, υπογράμμισε, «μετράνε και οι σπίθες. Δεν περιμένουμε την πυρκαγιά για να δράσουμε». «Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα, σήμερα αναφέρθηκαν περιπτώσεις στην Κροατία, αύριο μπορεί να αναφερθούν και σε άλλες χώρες και να έχουμε μια τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα».

«Φαίνεται ότι η περσινή χρονιά δεν θα είναι ίδια με τη φετινή όσον αφορά τη γρίπη» είπε, παραθέτοντας στοιχεία για τον χαμηλό εμβολιασμό που έχει καταγραφεί τον πρώτο μήνα από την έναρξη συνταγογράφησης του εμβολίου για τη γρίπη στη χώρα μας. Οπως ανέφερε, έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, τονίζοντας ωστόσο ότι το μήνυμα για τον εμβολιασμό όσων πρέπει να το κάνουν δεν έχει φτάσει σε αυτούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόλις 4.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, 5.000 παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες και 20.000 υγειονομικοί.

Η συλλοίμωξη Covid-19 και γρίπης, όπως είπε, είναι μια συνθήκη που διπλασιάζει τον κίνδυνο. Αναφερόμενη στον φετινό χειμώνα η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι ανησυχητικά για την Covid-19, με πρώτο το γεγονός ότι «το ποσοστό εμβολιασμών υπολείπεται από αυτό που θα θέλαμε», την κόπωση που έχει επέλθει με τη συμπεριφορά μας είναι πιο χαλαρή και με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα προστασίας και, τέλος, τις καιρικές συνθήκες που κάνουν τον κορονοϊό να μεταδίδεται ευκολότερα, καθώς γνωρίζουμε ότι στους 6 βαθμούς διασπείρεται στο περιβάλλον δέκα φορές πιο πολύ από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου.

sholeio_1.jpg

Το βρετανικό BBC πραγματοποιεί μια ανάλυση αναφορικά με τις αντιδράσεις του οργανισμού όταν πάσχει από κορονοϊό και όταν πάσχει από κρυολόγημα. 

Όπως αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον νου τους για τα εξής κλασικά συμπτώματα του κορονοϊού:

Ένας νέος και αδιάκοπος βήχας
Πυρετός/ Υψηλή θερμοκρασία
Απώλεια ή αλλαγή στη γεύση και στην όσφρηση

Oι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως κάποιοι άνθρωποι που νοσούν μπορεί να νιώθουν «περισσότερο σαν να έχουν ένα άσχημο κρυολόγημα», με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πονόλαιμο και καταρροή.

coronavirus-mask_mathites_kroysmata_sxoleia_koronoios.jpg

ΔΙΑΦΟΡΕΣ μεταξύ COVID 19, Κοινό κρυολόγημα , Γρίπη, και Αλλεργίες

Πυρετός, ρίγος, μυαλγίες και βήχας είναι, όλα, συμπτώματα που μοιάζουν για το απλό κρυολόγημα, τη γρίπη, τις εποχιακές αλλεργίες και για τον κορονοϊό – COVID-19. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τι πάσχουμε; 


Η Αθηνά Στούπη, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σημειώνει ότι τα συμπτώματα της κάθε πάθησης έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους!

COVID-19
Ο κορονοϊός ή COVID-19, είναι ένα νέο στέλεχος κορονοϊού, που έχει προκαλέσει παγκόσμια πανδημία. Μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Όμως τα άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως μεγάλη ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, βαριά ανοσοκαταστολή, 

είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου. 

Τα συμπτώματα του COVID-19 είναι:
ΠΥΡΕΤΟΣ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑΣ (συνήθως ξηρός)

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

Τα συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως ρινικές εκκρίσεις, κυνάγχη και οπισθορινική καταρροή είναι λιγότερο συχνά από τις άλλες παθήσεις.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1-14 ημέρες.

ΑΠΛΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Το απλό κρυολόγημα συνήθως παρουσιάζει ήπια συμπτώματα σε σχέση με τη γρίπη και τον COVID-19. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι:

ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ

ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΟΠΙΣΘΟΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΦΑΡΥΓΓΑΣ

ΒΗΧΑΣ

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ (ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ)

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ
Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του COVID-19. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ΠΥΡΕΤΟ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ/ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ

ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

ΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή όπου συνυπάρχει ο ιός του COVID-19.  Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες με αντιπυρετικά, υγρά και ξεκούραση.

ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Η εποχική αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ξένη ουσία, που συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων που δυστυχώς μπορούν να παρομοιαστούν με τα συμπτώματα του COVID-19. Οι "ξένες ουσίες" περιλαμβάνουν διάφορα αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων, διάφορες τροφές, κλπ. Η εποχική αλλεργία συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, χωρίς όμως την παρουσία συστηματικών συμπτωμάτων. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ

ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΗΠΙΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ

ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΠΥΡΕΤΟΣ

Η εποχική αλλεργία, συνήθως, διαρκεί μερικές εβδομάδες η και μήνες ανάλογα με τον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Συμπερασματικά, ο νέος κορονοϊός προκαλεί πολύ συχνά πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια και επηρεάζει περισσότερο τους πνεύμονες. Συνήθως δεν παρουσιάζει ρινική καταρροή σε αντίθεση με τις άλλες ασθένειες της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και τις περιπτώσεις αλλεργίας. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα